Lyckad distansundervisning vid musikinstituten i Lovisa och Lappträsk – musikchanserna växer med nya kurser i höst

MUSIKLEK. Musikinstitutet i Lovisa och Lappträsk har mångsidig verksamhet för barn, också för de allra minsta. Bild: Mia Koponen

Musikinstitutet fortsätter distansundervisningen terminen till slut, det vill säga till slutet av maj. Musiklekskolans blogg uppdateras ännu varje vecka med nya sånger, lekar och speltips för musikstunder till familjens minsta med föräldrar.

Musikinstitutet i Lovisa och Lappträsk har jobbat på distans sedan mitten av mars och feedbacken både från elever och från vårdnadshavare har huvudsakligen varit positiv. Undervisningen på distans fortsätter maj månad ut, men som en väsentlig del av terminens sista veckor hör också utvärdering av inhämtade kunskaper.

Eleverna har avlagt nivåprov via nätet och via videoinspelning. De avslutande studieprestationerna kan eleverna från och med nästa vecka avlägga på traditionellt sätt, det vill säga inför en nämnd i musikinstitutets lokaler. Det går också att avlägga proven på distans.

Just nu pågår dessutom anmälningen till musikundervisningen läsåret 2020–2021, den elektroniska anmälningen är öppen på adressen www.psmo.fi. Vårens inträdesprov är också i gång, och arrangeras på alla verksamhetsställen den 1–4 juni. Från musikinstitutets sida påpekar man att den som deltar i proven måste vara helt frisk.

BLÅSARE. Musikinstitutets blåsorkesterprojekt fortsätter för fjärdeklassarna i Generalshagens skola, i höst startar också en blåsklubb för skolans andraklassare.. Bild: Mia Koponen

Musiklek och flöjtchans

Ett tips till barnfamiljerna är att musikleken som riktar sig från babyer till 6-åringar ordnas också i höst på Sibeliushuset i Lovisa. Där håller också kören för barn i lågstadieåldern till under Henna Nieminens ledning medan sångglada tonåringar kan finna sin plats i juniorsånggruppen för 12–16-åringar.

Nytt för hösten är att utbudet i Lappträsk utökas när Ilona Janney börjar undervisa i flöjtspel.

– Om det finns intresse, startar vi undervisning i flera nya instrument i höst i Lappträsk. Vi tar gärna emot tips, säger biträdande rektor Johanna Lönnfors i ett pressmeddelande.

Musikinstitutet startar upp nya grupper också i Forsby skola där det ordnas musikäventyr och instrumentundervisning, både individuellt och i grupp.

Om det finns intresse, startar vi undervisning i flera nya instrument i höst i Lappträsk.

Kammarmusik och blåsorkester

– Finns det tillräckligt många som vill vara med startar vi också en kammarmusikgrupp eller -orkester för vuxna. Förutsättningen är att man har spelat något instrument tidigare, säger Lönnfors.

Musikäventyr för förskolebarnen erbjuds även i Generalshagens skola och Harjurinteen koulu. Dessutom fortsätter blåsorkesterprojektet för fjärdeklassarna i Generalshagens skola medan en blåsklubb startar för andraklassarna.

En mera omedelbar glad nyhet är att musikinstitutet under de senaste veckorna har gjort inspelningar som kommer ut på musikinstitutets Youtube-kanal. Kevyesti iltapäivällä (lättsamt på eftermiddagen) är namnet på den första konserten med tenoren Tom Nyman och pianisten Tuula-Marja Tuomela-Nyman. Så fort editeringen är klar vankas det fler konserter med filmmusik, somriga sånger, allsång, dansmusik och mer därtill.

Mer läsning