Lyckad debut i världscupen för Lindholm

Remi Lindholm har siktet inställt på junior-VM. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Remi Lindholm gjorde bra ifrån sig i sina första lopp i världscupen.– Det gick nog bättire än jag tänkt, säger han.

Remi Lindholm, 23, visade att han var värd landslagsledningens förtroende då han gjorde sin debut i världscupen i Lahtis. Efter 48:e plats i lördagens skiathlon fick han chansen i Finlands andra lag i söndagens stafett.

– Det var roligt att vara med, men skönt att det är över. Det kändes nog illa från start till mål, sade han efter lördagens skiathlon.

– Men illa på ett bra sätt. Det betyder att man vågar pressa sig själv till sina gränser.

Han skidade nästan hela tremilen i en grupp med landslagsåkaren Markus Vuorela. I mål var han några sekunder bakom Vuorela, som nyligen gjorde stor succé i Tour de Ski.

– Vi har tränat tillsammans en del under sommaren. Så det var nog en bekant rygg, säger Lindholm.

– Jag visste förstås att täten kör helt sjuttons hårt, men jag gick ut för att hänga på så länge jag kan, och sedan bara köra så hårt jag orkar ända till mål.

Lindholm var sjunde bäst av finländarna och lämnade bland annat landslagsåkarna Lauri Vuorinen och Lauri Lepistö bakom sig. Det betydde också att han fick tävla i söndagens stafett.

I stafetten körde han den tredje sträckan. Fristilsbanan var tung, tre gånger 2,5km.

– Formen var helt bra, men resultatet motsvarade inte riktigt min kondition, när skidan var lite trög, sade Lindholm efter stafetten.

– Det var ganska tufft. Jag fick skida ensam hela vägen. Jag hade ingen att hänga på. Jag försökte gå hårt hela tiden, hålla tempo, men blev lite trött mot slutet.

Finlands andra lag blev tvåa i stafetten. Från och med den här säsongen delas det också ut individuella poäng i världscupen i stafetterna: Det innebär att Lindholm samtidigt fick sina första poäng i världscupen. Elva finländare har tagit poäng i herrarnas världscup i vinter.

– Det gick nog bättre än jag tänkt. Jag hade väntat mig att skida bara på lördagen. Söndagens stafett var bra träning för stafetten i junior-VM, säger Lindholm.

– Det var roligt att få se direkt hur långt det är till världseliten.

Det är Lindholms pappa, landslagstränaren Glenn Lindholm, som är hans tränare. Glenn Lindholm var också på plats i Lahtis och kunde följa sin sons debut i världscupen. Tävlingarna i Lahtis avgjordes annars utan publik.

– Det skulle förstås vara roligare att skida med riktig publik. Det var ganska tyst längs med spåret, sade Lindholm.

Lindholm är hemma från Lovisa men är numera bosatt i Rovaniemi. Han representerar IF Minken.

– Förhållandena i Rovaniemi är i genomsnitt bättre än i Lovisa. Men då jag kom från Rovaniemi till Lovisa, eller egentligen Pernå, förra torsdagen, var det nog mera snö i Lovisa än i Rovaniemi. Det är roligt. Man ser också att vanligt folk skidar mera när det finns snö, säger Lindholm.

Han är för närvarande skidåkare på heltid. Den här säsongen har han verkligen kunnat koncentrera sig på sin träning då covid-19 tvingat tävlingsarrangörerna att ställa in lopp.

– Det har inte blivit så många tävlingar i vinter, men jag har hamnat och fått koncentrera mig på träning, och det är inte dåligt det heller. Jag ser det här fortfarande som ett träningsår för mig. Jag har mina bästa år framför mig, säger Lindholm.

– Det här blir min hårdaste träningssäsong hittills. Cirka tusen timmar.

Följande veckoslut deltar Lindholm i JVM-granskningarna i Vuokatti. En vecka senare kör säsongens huvudmål för hans del, JVM i Vuokatti, i gång. Där är hans huvudsträcka 15 km fristil. Även 4x5 km mixedstafett står på programmet.