Lurensgänget åker på sällskapsresa

MUSIKALDAGS. Åttiotalets svenska filmhit Sällskapsresan sätts i sommar upp i musikalform på Lurens sommarteater. – Det blir samtidigt Finlandspremiär för musikalen, säger Kim Svenskberg, ordförande för Östra Nylands ungdomsförbund. Bild: Arkivbild

Det vankas musikal på Lurens sommarteater också i sommar. Den här gången satsar man komedi för en vuxnare publik i form av musikalen Sällskapsresan, bäst känd i åttiotalets filmversion.

Musikalen bygger på Lasse Åbergs filmkomedi Sällskapsresan från 1980 med manus och musik av Bengt Palmers och Jakob Skarin. Duon stöpte om sin skrattbombssuccé i musikalform och föreställningen hade urpremiär på Nöjesteatern i Malmö 2015. Under året som gått har publiken gått man ur huse för att se musikalen i Stockholm och i sommar står alltså Finlandspremiär på Lurens sommarteater tur.

Kim Svenskberg, ordförande för Östra Nylands ungdomsförbund, hur kommer det sig att valet föll just på Sällskapresan?

– Vi funderade fram och tillbaka på vilken pjäs vi ville sätta upp och Sällskapresan kändes som ett skojigt alternativ. Vi ville sätta upp en annorlunda föreställning, en som breddar pjäsutbudet på sommarteatrarna i Svenskfinland.

Inhemska dialekter

Händelserna i Sällskapsresan har i Lurens tappning förflyttas till Svenskfinland. Fortfarande håller man till på 1980-talet och troligtvis går resan "till Kanarieholmarna" som Svenskberg uttrycker det. Den östnyländska dialekten får också en framträdande roll i musikalen, men för att skilja på resenärer och resenärer, och för variationens skull lyfter man antagligen också in bland annat västnyländsk dialekt.

Vi ville sätta upp en annorlunda föreställning, en som breddar pjäsutbudet på sommarteatrarna i Svenskfinland.

Musikalkonceptet innebär förstås att musik och dans spelar centrala roller på scenen. I det här skedet är det inte klart vem som kommer att ha hand om Sällskapsresans musikarrangemang, och inte heller vem som kommer att bygga upp koreografierna.

– Vi har några namn på lut, mera kan jag inte säga just nu, säger Kim Svenskberg.

Returregissör

Regissören är däremot klar. Sällskapresan regisseras av Oskar Silén som samtidigt gör sin tredje sommar på Lurens.

– Genast efter premiären av Djungelboken i fjol meddelade han att han är intresserad av att fortsätta, berättar Svenskberg.

Fjolårets ungdomsinriktade pjäs samlade runt 8 500 åskådare, det vill säga "en normal publikmängd". De första spelveckorna i juli spelades i rätt dåligt väder och Kim Svenskberg konstaterar att det var rätt glest på Lurens vridläktare. Efter det strömmade publiken däremot till och resten av sommaren spelades Djungelboken för slutsålda hus.

Svensk film från 1980 av Lasse Åberg, till manus och musik av Bengt Palmers och Jakob Skarin.

Heter egentligen Sällskapsresan eller Finns det svenskt kaffe på grisfesten.

Är den första filmen i en serie med antihjälten Stig-Helmer Olsson som huvudperson.

Sällskapresan har setts av omkring 30 miljoner tittare i Norden.

2015 gjorde Bengt Palmers och Jakob Skarin en musikalversion av filmen.

Det är musikalversionen, adapterad till Svenskfinland, som sätts upp på Lurens sommarteater 2017.

Januaristart

Musikalen Sällskapsresan riktar sig till en aningen mognare publik, och sommaren 2017 lär publiken få se betydligt färre barnskådespelare på Lurens. I dagarna går Östra Nylands ungdomsförbund ut med ett skådespelarupprop på sin webbplats och Facebooksida. Den 8 januari drar det ihop sig till en första träff.

– Platsen för träffen är ännu öppen, men då börjar vi samla ihop sommarens gäng, säger Kim Svenskberg.

Musikalen Sällskapsresan på Lurens sommarteater har premiär den 30 juni. Sammanlagt ges 22 föreställningar fram till den 5 augusti.

Mer läsning