Lurensgänget åker på musikfylld Sällskapsresa

JUNGFRUFÄRD. Lurens sommarteater är först ut i Finland med att sätta upp Sällskapsresan. Fr.v. Tage Fredriksson, Kim Snygg, Ilona Wiksten, Mirella Pendolin-Katz och regissören Oskar Silén i solstolen. Bild: Jeannette Lintula

Lurens musikaliska nyversion av filmen Sällskapsresan är flyttad till 1980-talets Svenskfinland. Bland skådespelarna finns många debutanter med starkt musikaliskt grepp. Premiär blir det den 30 juni.

Sällskapsresan är ursprungligen en rikssvensk komedifilm från 1980, med Lasse Åberg i huvudrollen som den försiktige Stig-Helmer, som åker på sitt livs första charterresa till Kanarieöarna och blir förälskad i Majsan. Filmen, som gjorde biografsuccé, gjordes om till musikal för två år sedan i Malmö och visades sedan på Chinateatern i Stockholm, där den blev en publikframgång under hösten 2016. Lurens sommarteater är nu på tur med en version flyttad till 1980-talets Svenskfinland.

– Vi är de första som sätter upp musikalen i Finland med ett nytt grepp. Pjäsen är ett kap för Lurens och som sommarföreställningen är Sällskapsresan ypperlig, säger regissören Oskar Silén.

Proffsskådespelaren Silén har både spelat och verkat som regissör på många finlandssvenska teatrar. Han är nu regissör för tredje gången på Lurens.

– Förra sommaren handlade det om ungdom och uppväxt i och med Djungelboken, nu är vi inne på vuxenresor både på ett fysiskt och mentalt plan.

"Glad melodi"

– Sällskapsresan är som en glad melodi, rolig och positiv. Komedin tar fasta på 1980-talets massturism bland skandinaver. Det var då ännu inte så vanligt att resa och man visste inte riktigt hur man skulle bete sig.

Sällskapsresan är som en glad melodi, rolig och positiv.

Den tafatte och försiktiga brödrosttestaren Stig-Helmer spelas av Kim Snygg. Snygg, som i år gör debut på Lurens, har tidigare medverkat i många farser och musikaler och är framför allt känd från Raseborgs sommarteater där han medverkat under sexton säsonger.

– Stig-Helmer har problem att få kontakt med kvinnor, hans mamma har alltid valt hans kläder och även det mesta i hans liv hittills, men så hamnar han plötsligt ensam på en resa till södern, säger Snygg

– Det handlar om att möta det obekanta, ett nytt språk, ett nytt land, men framför allt kärleken.

Snygg, som nyligen flyttat till Borgå finner det roligt med ett nytt teatergäng och han gillar också vridläktaren på Lurens som ger helt nya möjligheter.

– Det är stimulerande att jobba med en nyversion av Sällskapsresan. Här görs det inte några Lasse Åberg-kloner, jag är min egen Stig-Helmer, konstaterar Snygg.

Det är stimulerande att jobba med en nyversion av Sällskapsresan.

Lantis på scen

Många minns säkert Stig-Helmers kompis norrmannen Ole Bramserud från filmen. Stig-Helmer blir tvungen att dela hotellrum med honom och de är mycket olika. Silén berättar att i Lurensversionen är Ole inte norrman utan genuin östnylänning, en riktig lantis.

– För att besätta den rollen krävs en infödd ortsbo och det får vi med besked i Liljendalbon Tage Fredriksson, som är känd från Lurens tidigare och revyveteran.

– I övrigt har vi också försökt koppla det hela till Svenskfinland genom att byta ut svenskt kaffe till Juhla Mokka, Kalles kaviar till Fazers Blå och så vidare, äger Oskar Silén.

Musiken med åttiotalskänsla är nyskriven 2015 av Jakob Skarin och Bengt Palmers, kända för att göra låtar för bland annat Björn Skifs. Musikern och sångpedagogen Mirella Pendolin-Katz har tränat in sångerna med de över tjugo skådespelarna.

JUNGFRUFÄRD. Lurens sommarteater är först ut i Finland med att sätta upp Sällskapsresan. Fr.v. Tage Fredriksson, Kim Snygg, Ilona Wiksten, Mirella Pendolin-Katz och regissören Oskar Silén i solstolen. Bild: Jeannette Lintula

– Med i föreställningen finns upp till 19 sånger, så det här är definitivt också en musikresa, säger hon.

Pendolin-Katz debuterar i år på Lurens som Majsans syster Sivan. Iklädd en giftgrön klänning med enorma axelvaddar spenderar hon tiden i södern på växlande dejter och med en cocktail i handen.

Nostalgitripp

– Det är en enorm nostalgitripp. Vi har verkligen velat satsa på igenkänningsfaktorn, med finns bland annat klumpiga mobiltelefoner, telefaxer, mustascher, svettband med mera, tillägger Silén.

Det är en enorm nostalgitripp.

Sångerskan och musikläraren Ilona Wiksten, som spelar Stig-Helmers förälskelse Majsan, gör också debut på Luren. Wiksten har tidigare uppträtt i många olika musikaliska produktioner såsom Pinocchio på Svenska Teatern och Fågel Blå på Östra Nylands teater.

– Majsan är en typisk finländsk kvinna, men hon börjar mer och mer kämpa för sina rättigheter och gripa tag i sina drömmar mot slutet, säger Borgåbon Wiksten.

– I stort sett är det nog det pjäsen för fram; att våga ta risker och kämpa för sina drömmar.

Manus: Bengt Palmers och Jakob Skarin. Baserad på filmerna av Lasse Åberg och Bo Jonsson.

Regi: Oskar Silén.

Skådespelare: Kim Snygg, Ilona Wiksten, Mirella Pendolin-Katz, Tage Fredriksson m.fl.

Musikarrangemang: Kalle Katz.

Koreografi: Susanna Karvinen.

Scenografi: Veronica Svenskberg.

Kostym: Frida Hultcrantz.

Premiär: fredagen den 30 juni kl. 19. Sammanlagt ges 22 föreställningar fram till den 4 augusti.

Biljetter: Kostar 22/14 euro och fås via lippu.fi eller tfn 0600–900900 samt via ÖNUF på numret 019–532 412.

Mer läsning