Lurens har fått sina Sällskapsresenärer

I sommar bli det Finlandspremiär för musikalen Sällskapsresan på Lurens sommarteater. Nu är rollerna besatta och som radarparet Stig-Helmer och Majsan ses Kim Snygg respektive Ilona Wiksten.

Musikalen Sällskapsresan av Bengt Palmers och Jakob Skarin baserar sig på Lasse Åbergs komiska filmklassiker från 1980 med samma namn. Det betyder att Lurens vridscen i sommar fylls av skruvad svensk humor så det räcker och blir över.

Regissör också i år är Oskar Silén, som med Sällskapsresan gör sin tredje sommar på Lurens. Sedan det första skådespelaruppropet och den inledande träffen i början av januari har det handlat om att hitta de rätta personerna för rollerna.

Radarparet i musikalen är Stig-Helmer Olsson vars hjärta dunkar för Maj-Britt "Majsan" Lindberg, och en central roll har också Majsans syster Sivan. Man får inte heller glömma Stig-Helmers polare, i filmversionen en glad norrman som i Lurens tappning förvandlats till en genuin östnylänning, en riktig lantis som Lurensgänget beskriver honom.

Huvudrollen som Stig-Helmer spelas av Kim Snygg, som framför allt känd från Raseborgs sommarteater där han stått på scen i hela sexton säsonger. På Raseborg har han bland annat spelat Quasimodo i musikalen Ringaren i Notre Dame och Max Detweiler i förra sommarens musikal Sound of Music. Snygg har även spelat både fars och revy runtom i Västnyland för att alltså i sommar sikta på att charma också den östnyländska publiken.

– Det ska bli spännande med en ny teater, ett nytt gäng och framför allt med vridläktaren som ger helt nya möjligheter och säkert också utmaningar. Dessutom görs vår version av Sällskapsresan med ett nytt grepp, här görs det inte några Lasse Åberg-kloner, säger Kim Snygg.

Debutanter och veteraner

Debuterar på Lurens gör också sångerskan och musikläraren Ilona Wiksten från Borgå. Wiksten, som har scenvana från en rad musikaliska produktioner, bland annat Pinocchio på Svenska Teatern och Fågel Blå med Östra Nylands teater, spelar rollen som Maj-Britt "Majsan" Lindberg. Wiksten är speciellt förtjust i den svängiga musiken som Sällskapsresan bjuder på.

En viktig kugge i det humoristiska maskineriet är Liljendalbon och revyveteranen Tage Fredriksson som alltså inte spelar norrman "utan något betydligt mer komiskt", som det heter i pressmeddelandet, utan gör en äkta östnylänning i stället – självklart på modersmålet, det vill säga på östnyländsk dialekt.

Som Majsans syster Sivan ser vi Mirella Pendolin-Katz som också hon gör scendebut på Lurens. Sångpedagogen och musikern Pendolin-Katz är, precis som i fjol, även ansvarig för produktionens sånginstudering.

Medverkar i Sällskapsresan gör också bland annat Lurensdebutanten Mats Nybondas och gamla bekantingarna Katarina Nikkanen, Solveig Lindfors, Frej Lindfors och många till.

Musikalen Sällskapsresan har premiär på Lurens sommarteater den 30 juni. Mera information finns på webbplatsen www.lurens.fi. Pjäsen sätts upp i Östra Nylands Ungdomsförbunds regi.