Lundqvist valdes till stadsdirektör

Ragnar Lundqvist från Lovisa är ny stadsdirektör i Raseborg. Han valdes vid måndagens fullmäktige efter omröstning.

Raseborgs stadsfullmäktige samlades på måndag kväll för att förrätta val av ny stadsdirektör. Valet stod mellan är teknologie licentiat Ragnar Lundqvist, politices magister Otto Ilmonen, och politices magister Christian Sjöstrand, tidigare kommundirektör i Lappträsk.

I själva valet gick man direkt till omröstning, utan någon som helst diskussion. Omröstningen var också raskt avklarad med ett försök. Ragnar Lundqvist fick 28 röster. Christian Sjöstrand fick nio röster och Otto Ilmonen fyra. En röst var blank.

Därmed var saken klar. Lundqvist tillträder som stadsdirektör och efterträder Tom Simola. Totalt sökte 19 personer jobbet som stadsdirektör i Raseborg, som blev ledigt då Simola sade upp sig och blev vd för Förlags Ab Sydvästkusten som bland annat ger ut tidningen Åbo Underrättelser.

Ragnar Lundqvist, född 1958, är teknologie licentiat från Åbo Akademi. Han är regionsdirektör vid Andritz Oy sedan 2016.

"En bra ledare"

Valet av ny stadsdirektör gick väldigt smärtfritt. En klar majoritet av fullmäktige stod bakom valet av Ragnar Lundqvist.

– Först och främst får man väl säga välkommen till Raseborg. Det här är ett bra val som vi nu kan gå vidare med, vi får en bra stadsdirektör och en bra ledare, sade Camilla Grundström, SDP, efteråt.

Valet förrättades nu med slutna sedlar, och avgjordes direkt i den första omgången. Ragnar Lundqvist distanserade de övriga kandidaterna med klar marginal.

– Jag stödde nog Raknar och jag tror att det var viktigt att det kom någon utifrån hit. Åtminstone för min egen del var jag nog inte helt säker när processen körde i gång, men jag fick en bra bild av honom när vi träffade honom, sade Camilla Grundström.

– Nog röstade jag på Ragnar. Framför allt var det hans erfarenheter på den privata sektorn som lyfte honom. Skulle vi ha behövt en duglig kraft till förvaltningen hade det funnits flera ypperliga kandidater, men det var kanske inte riktigt det som vi sökte här. sade SFP:s Björn Siggberg.

Gott arbete

Både Grundström och Siggberg lyfte också fram Lundqvists arbete som rektor och VD för Kymenlaakson ammattikorkekakoulu under åren 2005–11.

– Det har framgått att han gjort ett väldigt gott arbete där och då kom han ju samtidigt i kontakt med den kommunala förvaltningen och tänkandet där, säger Siggberg.

Mer läsning