Lugnt på Kristdemokraternas valvaka

STÖDER SIN GRUPP. Jere Riikonen och Sonja Huttunen lovar se till så hela Kristdemokraternas kunnande kommer riksdagsgruppen till godo. Bild: Kristoffer Åberg

De östnyländska kandidaterna inom Kristdemokraterna ordnade gemensam valvaka i Zentra i Borgå. På plats var Jere Riikonen från Borgå och Sonja Huttunen från Lovisa. Någon större skräll verkar resultatet inte bli, vare sig för de enskilda östnyländska kandidaterna eller för partiet, men att ställa upp som kandidat har andra goda sidor.

Jere Riikonen ställde upp i riksdagsvalet för åtta år sedan, 2011. Då fick han ungefär 550 röster, och blir det fler nu är han mycket nöjd. Blir det inte det så tar han det också med jämnmod.

– Det viktiga är att det just nu finns flera kandidater från Östnyland som ser ut att komma in. Det är mycket viktigt att ha åtminstone en riksdagsledamot från de östra delarna av Nyland, säger Riikonen när knappt sextio procent av rösterna är räknade.

Kristdemokraterna är ett litet parti som inte gynnas av vår valmatematik – små partier har svårt att få det stöd som behövs för flera mandat.

– Ofta är det endast vår ordförande som syns i medierna, konstaterar Riikonen.

Sonja Huttunen ställer upp i riksdagsvalet för första gången. Hon ställde upp i kommunalvalet i Lovisa senast, men trots ett relativt stort stöd räckte det inte för en plats i stadsfullmäktige.

Huttunen har bara goda erfarenheter från riksdagsvalskampanjen.

– Jag har förstås lite känt mig för när allt varit nytt. Det har varit mycket intressant och roligt att prata med folk, och underbart hur man lyssnar på det jag har att säga.

Både Riikonen och Huttunen vill föra fram att kristdemokraterna är ett parti som står för mycket mer än en religiös världsåskådning.

– Vi är båda till exempel miljömänniskor och har en bred kunskap inom den branschen, säger Riikonen.

Kristdemokraterna ser ändå ut att få behålla de fem mandat man har haft.

– Den kunskap som finns inom partiet kommer riksdagsgruppen till godo, lovar Riikonen.