Lucia sprider ljus och skapar minnen

EFTERLÄNGTAD TRIO. Patrick Wackström krönte lucia Lisa Rönnberg, till vänster tärnan Elvira Illman. Bild: Kristoffer Åberg

Tretton uppdrag hann luciatrion Lisa Rönnberg och hennes tärnor Elvira Illman och Matilda Klemets med på fredagen. Dagen kröntes på Gamla Rådhusets trappa framför ett hav av människor som ville få en glimt av luciatrion.

Lagom kyligt och inget regn. Vädrets makter stod på luciatrions sida när det var dags för kröning på fredagskvällen. Ett lätt snötäcke hade inte varit fel, men Borgå är verkligen en stad med julstämning. Julbelysning, öppna småbutiker, mycket folk och lite av karneval i luften gör sitt för att få ut folket på gatorna en fredagskväll. Så när luciatrion, ledsagade av det traditionella fackeltåget, promenerar längs med gatorna från Brandkårshuset till Rådhustorget, spelar det ingen roll att vintern ännu låter vänta på sig.

PUBLIKHAV. Gamla rådhustorget var fullt av folk som ville få en glimt avtärnornaisa Rönnberg med tärnorna Elvira Illman (på vänstra sidan) och Matilda Klemets. Bild: Kristoffer Åberg

Det är barn och unga från Borgå och Tolkis frivilliga brandkårer som lyser upp vägen för lucia, och längs med gatorna följer folk med kortegen. Man vinkar och tar bilder, och när följet närmar sig Rådhustorget möts man av Borgå blåsensembles musik. Torget är fullt av åskådare, för somliga är det en tradition sedan årtionden tillbaka att följa med luciakröningen.

– Ja, för mig är det här en tradition sedan trettio år tillbaka, säger Ulla Blomqvist som har Tom Weckström med sig.

Luciatrion tar plats på Rådhusets trappa, och Runebergskören höjer ytterligare stämningen med sin vackra sång. Patrick Wackström, vd för Borgå Energis, är redo att hålla talet till lucia. Han minns hur högtidligt det var att som barn uppleva lucia i söndagsskolan.

– Ni tre kommer att vara otroligt efterlängtade på alla de otaliga ställen ni besöker. Och den värme och det ljus som ni kommer att sprida under era resor runtom i denna byggd, är något som blir ett minne för livet, och inte bara för er utan för en var, som ni möter och uppträder för.

ÖSTNYLANDS LUCIA 2019. Lucia Lisa Rönnberg med tärnorna Elvira Illman (på vänstra sidan) och Matilda Klemets. Bild: Kristoffer Åberg

I publiken finns det också gott om lucior och tomtenissar, bland annat gossarna Alvar och Ivar Andersson som hämtat julstämning tillsammans med Charlotta Bergqvist. Alvar är lucia och Ivar är tomtenisse, och nu är de nöjda och belåtna med vad de har upplevt.

Ulla Blomqvist och Tom Weckström ska förgylla kvällen med värmande glögg, men först kommer de med en hälsning till arrangörerna.

– Det skulle kunna vara mera ljus på luciatrion där de står där på trappan, de står nästan i mörkret.

De tycker att luciatraditionen är fin och insamlingen av pengar till välgörande ändamål är viktig.

I ett hörn av torget följer Ulrike Hjelt-Hansson luciatrions sång. Hon är ordförande för Aktiastiftelsen och en av arrangörerna för Östnylands lucia.

– De sjunger så fint, berömmer Ulrike årets luciatrio.

SMÅLUCIOR. I mitten på bilden från vänster: Aaron, Ava Kronstedt, farmor Katharina och Aurora Kronstedt på Christian Lindén axlar. Bild: Kristoffer Åberg

I vimlet finns farmor Katarina, som har fått låna barnbarnen Ava, Aaron och Aurora Kronstedt och nu har de kommit tillsammans med Christian Lindén för att insupa den rätta julstämningen.

– Det passade så bra när lucia är på en fredag, och vädret är också utmärkt för att följa med luciakröningen.

Efter kröningen tänker farmor, Christian och barnbarnen gå och äta pizza.

– Så skapas nya traditioner, säger Katarina och skrattar.

Många andra, särskilt barnfamiljer, fortsätter att fira lucia i Borgå domkyrka, där trion uppträder efter kröningen.

Mer läsning