Lucia är en älskad gäst

KÄNSLOR. Lucia Cecilia Kronberg och tärnorna Ida Lindberg och Pipsa Kaikkonen får möta både gammal och ung under sin tid som luciatrio. I måndags sjöng de på tio olika vårdavdelningar för äldre. Bild: Kristoffer Åberg

Östnylands Lucia och hennes tärnor berör vart de än kommer. I dag fick bland annat vårdavdelningarna på Näse hälsovårdscentral besök av lucia.

När luciatrion stämmer upp psalmen Härlig är jorden på demensavdelningen i Näse får de stöd av en av klienterna. Fastän minnet inte längre är som det en gång var minns den äldre damen orden till psalmen och sjunger med lite darrig stämma med. När psalmen tar slut och lucia Cecilia Kronberg och tärnorna Ida Lindberg och Pipsa Kaikkonen tar upp de första tonerna till Sylvias julvisa nickar många av de gamla – den sången är bekant och väcker känslor.

Luciatrion är ett efterlängtat och kärt besök. Under måndagen hade trion flera avdelningar på äldreboenden på sin agenda. De äldre som inte klarade av att ta sig till samlingssalen för att lyssna till sången fick besök på sina rum.

– Finska eller svenska, frågar lucia Cecilia Kronberg en vårdare utanför ett av rummen.

Lucia är en svensk tradition, men flickorna är lika efterlängtade och uppskattade oberoende av språkgrupp. På repertoaren finns sånger både på svenska och på finska, ibland väljer trion att byta språk från en vers till en annan.

– God jul, hyvää joulua, hälsar de när de är klara med ett framträdande.

Som svar får de välgångsönskningar tillbaka, en äldre farbror vinkar.

När luciatrion hade uppträtt på avdelningarna ett och två på Näse hälsovårdscentral och just skulle gå kom en vårdare skyndande. En klient hade varit borta från avdelningen och kom tillbaka just som lucia skulle lämna byggnaden. Den gamla ville så gärna höra luciatrion sjunga, så Cecilia, Ida och Pipsa tog ett varv till.

EFTERLÄNGTAD. Luciatrion är efterlängtad vart flickorna än kommer. Bild: Kristoffer Åberg

Lite hosta

Lucia för med sig ljus, glädje och vacker sång. Efter fem intensiva dagar tillsammans flyter sången som om flickorna alltid sjungit tillsammans. Höstens flunsa har satt en del käppar i hjulen för deras uppträdande, men till all lycka har bara en i taget ur trion varit krasslig, och inte alla på en gång.

Under de tämligen intensiva dagar som gått sedan luciadagen den 13 december har trion tillbringat den största delen av den vakna tiden tillsammans. Tröttnat på varandra verkar de ändå inte ha gjort – på tisdag planerar de att övernatta på tingsgården där luciatrions högkvarter är. Det sista framträdandet på tisdagen är ganska sent och på onsdag morgon ska de vara tidigt i Nickby.

Förutom att flickorna sjöng på fyra avdelningar i Näse stod i måndags också besök på hälsocentralen i Nickby och på servicehemmet Lagmannen i Borgå på schemat. Före det hann de besöka Kårkullaboendet i Utterbäck, och på kvällen sjunger de på en julfest.

Sammanlagt har luciatrion 102 bokningar i år.

Mer läsning