Lponet bland de första i ny jättekabel

Den nya datakabeln C-Lion1 är ett jättelikt infraprojekt som går mellan Tyskland och Finland. Lponet hör till de första användarna.

I mitten av 2016 figurerade en nyhet i de flesta stora medier, däribland Helsingin Sanomat, om en ny datakabel mellan Finland och Tyskland. Kabel blev färdig i maj, och händelsen firades med pompa och ståt och högtidliga tal om utlandshandel i såväl Finland som Tyskland.

Nu meddelar Lovisas lokala andelslag Lponet att de är med på ett hörn via andelslagets stam- och internetkapacitetsleverantör FNE-Finland.

FNE-Finland, där Lponet är delägare, är den första leverantören i Finland som börjar använda kabeln. Jani Alho, produktionschef på Lponet, säger att också andelslaget därmed är en av de första internetoperatörerna som får ta del av den nya förbindelsen. I praktiken innebär kabeln att man numera har direkt kontakt med Europa – i motsats till tidigare då trafiken gick via ett antal mindre datacenter.

– För kunderna innebär det i praktiken att till exempel Windows sannolikt uppdateras snabbare. Också molntjänster som är baserade i Europa blir snabbare. Spel över nätet blir också stabilare.

Hela kabeln (som fått namnet C-Lion1) har en överföringshastighet på 144 terabit per sekund, varav FNE-Finland har 100 gigabit per sekund. Översatt till vardagligare språk innebär FNE:s andel uppkopplingsmöjligheter för hundratusentals hushåll och otaliga företag med behov av snabba uppkopplingar.

Uppkopplingens ändpunkt ligger i Frankfurt där världens största datacenter finns. Alho är nöjd över att en så liten operatör som Lponet får chansen att vara bland de första användarna.

– Den nyttan får sedan våra kunder ta del av.

Mer läsning