Lponet: Allt fler vill ha optisk fiber i regionen och Borgå verkar bli andelslagets största område

POSITIV. Lponets vd Gustaf Forsberg uppger att andelslaget utvidgar starkt i Borgå Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Efterfrågan på optisk fiber i Östra Nyland ökar – 5 000 hushåll och företag har skaffat sig Lponets optiska fiberanslutning, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Lponets affärsverksamhet inom optisk fiber fortsatte växa år 2018, och antalet optiska fiberanslutningar var vid slutet av året nästan 5 000. Andelslaget meddelar om utvecklingen i ett pressmeddelande på måndagen.

– Den 5 000:e optiska fiberanslutningen installerades nu på aprildagen, den 1 april. Vii har nu lika många optiska fiberanslutningar som vi någonsin har haft trådtelefonanslutningar, säger andelslagets vd Gustaf Forsberg.

Tillväxten var märkbar särskilt i Borgå, där Lponet har byggt optiskt fibernät utifrån efterfrågan i flera stadsdelar.

– Vi går fram med en så kallad förhandsförsäljningsmodell, där vi säljer en stadsdel eller några kvarter i taget och då tillräckligt många har beställt en optisk fiberanslutning så bygger vi nätet, säger säljdirektör Mats Åminne.

Flest optiska fiberanslutningar har Lponet fortfarande i Lovisa, men Borgå är på god väg att växa till andelslagets största marknad. Andelslaget erbjuder optiska fiberanslutningar också i Lappträsk och Mörskom. I Sibbo erbjuder Lponet bredbands- och kabel-TV-tjänster till ett lokalt andelslags optiska fiberanslutningar.

Affärsverksamheten inom optisk fiber ökade tack vare en god efterfrågan. Hela bolagets omsättning ansträngdes ändå av den strategienliga avvecklingen av de gamla näten. Andelslaget påbörjade år 2008 ett program för att helt gå över från de gamla trådtelefon-, ADSL- och kabelnäten till optisk fiber före utgången av år 2019. Trådtelefonnätet stängdes år 2017 och helt enligt strategin stängs de sista gamla ADSL- och kabelanslutningarna under det här året. Bolagets omsättning år 2018 gick på grund av det ned 1,9 procent, och landade på 4,5 miljoner euro.

– Nedgången av omsättningen håller på att vända, då arbetet med att köra ner de gamla näten slutförs i år. Efter det är vi en renodlad optisk fiberaktör och förväntar oss att affärsverksamheten fortsätter växa som den gjort de senaste tio åren, säger Gustaf Forsberg.

Bolagets affärsvinst var 332 000 euro, vilket är en tillväxt på 47 procent. Ökningen bygger bland annat på minskade personalkostnader och att butiken i Lovisa flyttade tillbaka till bolagets fastighet på Vintergatan.

Tack vare utvidgningen av det optiska fibernätet i Borgå ökade investeringarna år 2018. De totala investeringarna var 1,2 miljoner euro, varav investeringarna i det optiska fibernätet och dess teknik var 850 000 euro. Totalt har Lponet under de senaste elva åren investerat cirka 15 miljoner euro i det optiska fibernätet och dess teknik.

LPOnet är ett växande kundägt andelslag. Antalet medlemmar ökade med 3,5 procent och var vid slutet av året 4 172. Särskilt borgåbor har anslutit sig som medlem och tecknat en andel i samband med anskaffning av optisk fiberanslutning, men samma sker på företagets hela verksamhetsområde.

Mer läsning