Lovlig graffiti på plank i centrum

GRANT. Planket mot Mannerheimgatan är en del av den gatukonst som presenteras på evenemanget STRÖÖT. Bild: Erika Lindström

Betydligt grannare i dag än i går är planket vid Mannerheimgatan mitt emot WSOY-huset.

Den graffiti som målats på planket är inte olovlig utan utgör en del av den gatukonst som har huvudrollen när festivalen STRÖÖT hålls i Borgå den 26–27 augusti. Festivalen försiggår samtidigt med evenemanget Moon River.

– Jag tyckte att det centralt belägna planket kunde vara en bra plats för förhandsreklam för festivalen. Vi har fått tillstånd av tomtens ägare att måla planket. Konstnärerna som gjort graffitin ska också måla Borgbackens vattentäkt helt och hållet, säger Iina Virkki som är en av de drivande krafterna bakom festivalen.

Vattentäktsybggnaden används flitigt av ungdomar i och med att stadens ungdomstjänster hyr ut replokaler där. Lokalerna är avsedda för unga musiker från Borgå.

Triennal

I STRÖÖT deltar över tjugo, största delen lokala, konstnärer. Ett annat av inslagen är till exempel stickgraffitin som ska pryda gamla bron.

Festivalen är också en del av ett projekt som Stiftelsen för Konstfabriken i Borgå har fått utvecklingspengar för av Nylands förbund . Medlen ska användas för att utveckla en internationell Triennal för nutidskonst i Borgå och nya verksamhetsformer för evenemangsverksamhet i regionen.

Den första triennalen för nutidskonst ska ordnas i Borgå i samband med firandet av självständiga Finlands 100 år nästa sommar. Triennalen strävar efter att ge nya möjligheter att inta och använda stadsrummet genom att presentera tvärkonstnärliga produktioner i överraskande miljöer.