Lovisas Historiska Hus har igen lockat rekordpublik

Det är trångt i Lovisabussen. Fler besökare än någonsin tidigare tycks i år ha sökt sig till Evenemanget Lovisas Historiska Hus (LHH). Inne i centrum är det tidvis långa köer till husen som öppnat sina dörrar för besökare.

Föreningens ordförande Ann-Britt Fellin-Aalto är mer än nöjd då evenemangets första dag börjar lida mot sitt slut.

– Rapporter kommer in från olika delar av evenemanget och det verkar som om vi igen slår rekord, säger Fellin-Aalto.

I fjol räknade man in 16 000 besökare i den lilla staden. Allt som allt beräknades 20 000 ha besökt Lovisa.

– Mest fantastiskt är den goda stämningen; inga ordningsproblem och sällan några klagomål. Det värsta som hände i dag var att några personer blev stungna av getingar. Men det klarade vår första-hjälp personal av, säger Fellin-Aalto.

Ett evenemang av denhär kalibern kräver mycket frivilligarbete. Och det handlar inte bara om hus, föregående kväll har köpmännen börjat ställa i ordning och vid tiotiden på förmiddagen vimlar det redan av folk i stan.

Lugnet vid Bruket

Men LHH ordnas också i Strömfors och Pernå, ännu för sex år sedan självständiga kommuner. I Strömfors råder det stora lugnet ännu på förmiddagen, endast några hus är öppna i år. Men det är inget fel på trivseln och engagemanget. I Rosenbergs lider pågår en intensiv diskussion om papperstapeter och mängden lim som behövs för att undvika veck, i Smedsmästarnas hus förevisar Marko Laukkanen sitt hem och i storsmedjan ska alldeles strax en förevisning börja.

Strömfors Bruk vid Kymmene älvs västra fåra är en välbevarad miljö. Här drogs gränsen mellan Sverige och Rysslands vid freden i Åbo 1743. I dag är all industri nedlagd men hantverkare, trähusaktivister och kulturfolk har tagit över. Bild: Evy Nickström

Folk strömmar till i jämn takt. De flesta har tidigare år besökt Lovisa centrum och gått i alla de trettiotalet hus som håller öppet.

– Jag skriver alltid in datumet för LHH i kalendern, berättar Minna Värtö. Hon har kommit från Lemi, i närheten av Villmanstrand tillsammans med Elias Lyjynen för att njuta av de gamla husen och miljön.

Paret flanerar omkring och samlar på idéer och intryck. I fjol besökte de Lovisa centrum och nu är de lyriska över miljön där friherre Johan Creutz fick tillstånd att anlägga ett bruk 1698.

Men tillbaka till Rosenbergs lider. Marjatta Lagus äger ett 1700-tals torp i Vichtis och har hittat just det rätta makulaturpapper för att kunna göra stänktapeter. Tillsammans med en av butiksägarna Pia Rajala diskuteras nu den rätta mängden lim och typ av pigment.

Lagus är uppvuxen i norra Österbotten och sörjer ännu den gamla släktgården som revs på 1960-talet.

Marjatta Lagus finner såväl goda råd som material till sitt torp i Vichtis då hon besöker Strömfors. Bild: Evy Nickström

Stockhus är bara unika

– Som barn har jag bott i ett gammalt stockhus. Det är helt annorlunda än ett nytt hus.

Så nu återskapar Lagus den gamla känslan på ett nytt ställe. Och hon får många tips i Rosenbergs lider.

– Gör du själv mjölkfärgen, jag har använt Ulas tempera tidigare, frågar Lagus.

– Jovisst ska det vara mjölkfärg, svarar Rajala.

2010 grundade hon butiken med byggnads- och återvinningsmaterial vid Strömfors bruk.

Ett av bostadshusen som är öppna i år är huset där smederna bodde. Marko Laukkanen är fotograf och brandman. Han har gjort ett stort jobb i sitt hus. Bland annat har han frilagt de gamla taken och lämnat den slitna ytan obehandlad. Tillsammans med smakfulla, ljusa nyanser på väggar och välvalda möbler är stämningen fin.

Rosenbergs lider säljer det mesta du kan behöva då du renoverar ett gammalt hus. Bild: Evy Nickström

Gunilla Koivisto från Esbo har kommit för att få inspiration. Liksom många andra besökare har hon valt Strömfors i stället för trängseln inne i Lovisa.

Och på Lovisas Historiska Hus handlar det som vanligt om mycket annat än renovering. Koivisto och Laukkanen diskuterar det rikliga snigelåret 2016 och tips på hur man blir av med sina sniglar.

– Vi brände sniglar i stora ämbar och sjöng Blott en dag…

Nästan femtio hus

Koivisto berättar att pappan som liten bodde i Sagalund på Kimitoön.

– Amos Andersson köpte en vinterrock åt honom då det var så kallt.

Sådant kan man få veta på evenemanget Lovisas Historiska Hus som pågår lördag och söndag. Allt som allt 48 hus håller öppet i Lovisa, Pernå och Strömfors. Men dessutom ordnas antikmarknad, samlarmässa, renoveringsklinik, utställningar, pop up caféer och uppträdanden samt hundratalet olika små och stora loppmarknader i stan.

Info finns på www.loviisanvwanhattalot.fi