Lovisarestaurang får prestigefyllt djurskyddspris

VIKTIG ERKÄNSLA. Efter den stora omvandlingen kan Bellas personal känna lättnad och glädje. Från vänster Animalias verksamhetsledare Mai Kivelä, kocken Max Meriheinä, ägarna Heli och Sini Hassinen, samt kocken Jesse Kumin med sonen Daniel i famnen. Bild: Peik Henrichson

Restaurang Bella, som tidigare var betrodd för sina biffar, gjorde i maj helomvändning och blev fullkomligt vegansk i alla sina rätter. Nu belönas restaurangen med djurskyddsföreningen Animalias årliga djurskyddspris bland annat för restaurangens konsekventa sätt att hantera omvandlingen i de sociala medierna.

Animalias verksamhetsledare Mai Kivelä har aldrig tidigare stött på en finsk restaurang som i ett slag och med så glasklar kommunikation övergår från köttbaserade rätter till hundraprocentigt vegansk mat.

– På den punkten är Bella i Lovisa både en pionjär och ett föredöme för hela Finland, säger Mai Kivelä.

Ibland stöter man på restauranger som försiktigt avvaktande i åratal övergår till mer vegansk mat, eller restauranger som av rädsla för att förlora köttätande kunder är otydliga i sin kommunikation utåt. Mai Kivelä har ändå full förståelse för att restauranger som övergår till mer vegansk mat ofta väljer olika strategier beroende på kundkretsen. Men i fallet Bella berömmer hon speciellt restaurangens raka sätt att kommunicera omvandlingen utåt.

– Det blev ju ett jättehallå med långa diskussionstrådar i de sociala medierna, men jag tycker vi lyckades i vår strategi med omvandling bums kombinerat med tydlig information några månader på förhand, säger Sini Hassinen som ansvarar för kundservicen på Bella. Vi var förstås medvetna om att vi tog ett skutt ut i det okända.

– Vi förlorade flera kunder, men fick i stället många nya. Och en del av de gamla kunderna har återvänt.

Systern Heli Hassinen ansvarar för köket på Bella, men säger att veckans meny alltid planeras tillsammans med hela kökspersonalen. Ofta söker kockarna inspiration till nya rätter på internet.

– Det händer ibland att vi får kunder som inte ens vet att vår mat är vegansk, men ändå berömmer maten och blir sedan förvånade när de hör att den var vegansk.

Restaurang Bella övergick till en helvegansk meny i maj 2018.

Bella har för närvarande fem heltidsanställda människor, av vilka tre huvudsakligen jobbar i köket.

Djurskyddspriset Pro Animalia har sedan år 1987 årligen delats ut till personer eller organisationer som på ett föredömligt sätt gynnat djurens välfärd och rättigheter.

Mer läsning