Lovisafotografen Linda Varoma beskriver coronaåret ur sin egen familjs perspektiv

Lohdutus (Trösten, red. övers.) är en av Linda Varomas fotografier som skildrar livet inom hennes familj under coronakrisens undantagstillstånd. Bild: Linda Varoma

Under maj månad presenteras Linda Varomas soloutställning Råttans år på Galleri Emilie i Lovisa. Utställningens fokus är på hur det såg ut inom konstnärens familj under undantagsåret 2020.

Konstnären och fotografen Linda Varomas konstnärliga arbete kretsar kring familjen, hemmet, vardagen och konstnärskapet. Hos Varoma föddes det ett ökat behov av att fotografera och dokumentera under de omständigheter som förra årets undantagstillstånd förde med sig.

Utställningen Råttans år fokuserar alltså på undantagsåret och hur den såg ut i just Varomas familj.

Linda Varoma beskriver sin fotokonst i utställningen så här:

"Undantagstillståndet våren 2020 medförde ett ökande behov att fotografera och dokumentera. Syskonen var i varandras sällskap dag och natt i två månader och det reflekteras också starkt i mina bilder från den tiden. Som en konstnär och fotograf som mest arbetar hemifrån, hade jag svårt att koncentrera mig på jobbet under den tiden barnen var hemma, fast samtidigt hade vi för en gångs skull mycket tid åt varandra och för att göra bilder tillsammans."

Utställningen i Galleri Emilie, Alexandersgatan 8 i Lovisa, är öppen till den 30 maj.