Lovisaelever tryckte sina egna tapeter

TAPETMAKARE. Åttondeklassisterna Jessica Nirho och Minerva Åminne är nöjda med sina handtryckta tapeter. Bild: Benny Liljendahl

När tonåringar får släppa loss sin kreativitet för att skapa tapeter och måla ägg blir det fantasifullt, personligt och färggrant.

Minerva Åminne visar stolt tapeten som hon själv har tryckt på makulaturpapper. Våden på knappt tre meter ska hänga i köket, på mammas önskemål. Att trycka sin egen tapet är ett tålmodigt arbete som kräver stor precision kan Minerva intyga.

– Jag använde sex olika stämplar och gjorde sedan vissa konturer med pensel. Det tog mig närmare tjugo lektioner att bli färdig eftersom jag är ganska noggrann. Men jag är jättenöjd med resultatet och tycker att det varit intressant att prova på.

Nöjd med resultatet är också Jessica Nirho som berättar att stämpeln är gjord av gympamatta.

Jag tycker att den färdiga tapeten nästan blev bättre än min skiss. Lite svårt var det att trycka när samma mönster skulle upprepas många gånger.

– Jag tycker att den färdiga tapeten nästan blev bättre än min skiss. Lite svårt var det att trycka när samma mönster skulle upprepas många gånger. Min tapet ska nog hänga hemma i vardagsrummet.

Handtryckta tapeter och pisanka-ägg var temat när elever från årskurs sju och åtta vid Lovisanejdens högstadium visade upp sina senaste alster. Bildkonstlärare Nina Wiklund berättar att ungdomarna gjort allt från grunden.

– Alla har planerat sin egen tapet och först gjort en skiss. Därefter har stämplarna tillverkats i varierande antal allt efter behov. Att gå igenom hela processen med flera olika skeden har varit lärorikt. Jag är mycket nöjd med resultatet och stolt över vad eleverna klarat av.

PÅSKÄGG. Färggranna pisanka-ägg som elever på årskurs sju har gjort. Bild: Benny Liljendahl

Pisanka-äggen hade gjorts av elever i årskurs sju under ledning av Roberta Roo. Äggen dekoreras genom att man med hjälp av en speciell penna täcker över de fält som man vill behålla vita med smält bivax. Äggen doppas sedan i ett färgbad varefter man åter med bivax täcker över de fält man vill behålla med vald färg. På det sättet går man vidare med gradvis mörkare färger. Slutligen avlägsnas vaxet genom att ägget värms upp och vaxet torkas bort.

Sen är det bara att njuta av de färggranna äggen, speciellt tjusigt är det med många målade ägg i samma skål.

Mer läsning