Lovisaborna plockar böcker med iver

LÄSNING. Anna Huhta hittade en bunt barnböcker, och dessutom familjens favoriter. Bild: Max Nyberg

Det närmade sig rusning när Lovisa huvudbibliotek började dela ut böckerna som inte får komma med till de nya lokalerna.

På tisdag förmiddag rör sig en strid ström av nyfikna sökare i biblioteket i Lovisa. En del bär stora bokhögar, andra tittar i hyllorna om de kunde hitta något. Alla är de ute efter de böcker som staden nu donerar efter att man slagit fast att verken inte ska komma med till de nya lokalerna i nedre stan.

Totalt handlar det om drygt 90 000 band som ska hitta nya hem.

Bra fynd

Bibliotekschef Danielle Backström bär andningsskydd medan hon betjänar kunderna. Bibliotekets dåliga inomhusluft – som är själva orsaken till att man tvingas flytta – har varit problematisk, och skyddet verkar fungera.

– Jag har använt det en längre tid. Det känns som jag skulle hosta mindre.

Backström beskriver dagens besökarmängd som ganska liten jämfört med måndagens rusning, trots att en strid ström dyker upp vid betjäningsdisken.

– Vi hade köer på måndagen. Folk kom med flera stora högar. Tumregeln är ju att man får ta med sig det man kan bära.

Bland de som söker efter böcker på tisdagen finns Anna Huhta. Hon har en imponerande hög under armen, och det visar sig vara barnböcker.

– Jag letar efter barnböcker den här omgången, det får bli skönlitteratur senare. Jag blev glad eftersom jag hittade samma som vi lånat säker tio gånger med barnen. Det är liksom "våra" böcker. Här finns bland annat några bilderböcker av Pia Lindenbaum.

Huhta är inte orolig över att böckerna klassats som kontaminerade, och att staden kommit med direktiv över hur man ska putsa böckerna med bland annat denaturerad sprit. Enligt inomhusluftexperten Tuula Putus, som Yle Östnyland pratat med, är böckerna ändå i gott skick. Det tror också Huhta.

– Jag kommer nog inte att putsa dem.

Lånat tidigare

Också Anu-Irene Björkqvist har tagit sig till biblioteket den här tisdagen. Hon har främst kommit hit för att se på utbudet kring konstböcker som delas ut i nästa omgång som startar den 21 maj. Inte heller Björkqvist oroar sig nämnvärt över möglet.

– Man har ju lånat böcker här hela tiden utan att veta om saken. Varför skulle det vara värre nu? Visserligen förstår jag att vissa är känsligare än andra och att det lönar sig att vara försiktig. Själv kommer jag väl inte att tvätta böckerna. Jag kanske torkar av dem lite.

Danielle Backström är för sin del både lättad och lite sorgsen över att bli av med böckerna. Å ena sidan är det en samling som många personer skapat under en lång tid, å andra sidan är känns det tryggt att flytta in i nya lokaler med fräscha verk.

– Det känns tryggare så här. Det känns bittersweet, som man säger på engelska.

På tisdagen är det ännu oklart hur många böcker man delat ut, delvis eftersom man har ett nytt system.

– Men visst skulle det vara intressant att veta hur åtgången ser ut.

Bokutdelningen fortsätter hela maj. Närmare öppethållningstider hittas på Lovisa stads webbsidor.

Mer läsning