Lovisaborna har blivit flitiga biobesökare

FIN START. Sini Hakkarainen och Tomi Nordström tog över verksamheten på Kino Marilyn i april. Lovisaborna har tackat dem genom att gå på bio oftare än tidigare. Bild: Kristoffer Åberg

Då Lovisabiografen Kino Marilyn i våras hotades av stängning såg Sini Hakkarainen och Tomi Nordström chansen till en kulturgärning. De tog över verksamheten, och Lovisaborna har tackat genom att gå flitigt på bio.

– Många är alldeles tydligt nöjda över att det fortfarande finns en biografi i Lovisa. Vi har haft bra med besökare och responsen har överlag varit god, säger företagaren Sini Hakkarainen som driver Kino Marilyn tillsammans med Tomi Nordström.

Till och med under de inom branschen erkänt tysta sommarmånaderna har Lovisaborna bänkat sig framför vita duken. Enligt Sini Hakkarainen har man rentav ökat lite på biljettmängderna i juli och augusti, men så har också exempelvis uppföljarna till Mamma Mia! och Mielensäpahoittaja dragit fulla hus.

Barnfilmerna har också en trogen publik och filmurvalet påverkar förstås mängden besökare – några hittitlar och salongen är fullsatt. På Kino Marilyn snurrar tre-fyra filmer på vita duken varje vecka, så det finns titlar för alla smaker att välja på.

Många är alldeles tydligt nöjda över att det fortfarande finns en biografi i Lovisa.

Biobesökare med attityd

Överlag har Hakkarainen en känsla att framför allt lite äldre Lovisabor går mycket på bio.

– Det känns som att de går på bio med attityden "bion finns kvar, nu ska vi se till att gå ofta på film".

– Sedan finns det förstås filmfantasterna som ser så gott som alla filmer, tillägger hon.

Företagarduon är själv filmvänner och det hjälper när filmerna ska plockas in på repertoaren. Enligt Hakkarainen är det i själva verket förhållandevis enkelt att följa alla kommande premiärer på filmbranschens webbplats.

– De stora filmerna har premiär i Lovisa samtidigt som på andra orter. Vi strävar efter att visa alla filmer som distribueras i Finland, förutom vissa små specialfilmer då. Vill man att vi ska visa någon viss film så är det i och för sig bara att ta kontakt så försöker vi ordna det, säger Sini Hakkarainen.

De stora filmerna har premiär i Lovisa samtidigt som på andra orter.

Företagarduon gick ända från början in för ett nytt system för att sköta bioverksamheten. De jobbar själv heltid på annat håll och sökte därför på Facebook Lovisaungdomar som var intresserade av att extraknäcka på biografen. Resultatet blev att de anställde fyra ungdomar i åldern 16–18 som fick lära sig att sköta allt det praktiska på biografen.

– Systemet har fungerat väldigt bra, det dagliga arbetet har löpt fint och bion är snygg och prydlig, säger Sini Hakkarainen.

Kulturrum och scen

Hakkarainen upplever att biograffastigheten vid Drottninggatan har stor potential, och då menar hon inte enbart som traditionell bio utan även som kulturlokal i vidare bemärkelse.

– Platsen passar utmärkt som en kulturens träffpunkt, säger hon. Ta kontakt ifall ni vill hyra in er hos oss, till exempel med något evenemang.

POTENTIAL. Sini Hakkarainen skulle gärna se att biograflokalen förvandlas till ett kulturrum i vidare bemärkelse. Redan nu övar Loviisan Teatteri i biosalen men också den vackra funkisaulan har potential. Bild: Kristoffer Åberg

I veckan är det filmvisning kvällstid på Kino Marilyn, men på dagarna kunde andra aktörer alldeles bra hyra in sig i lokalen och ordna till exempel kulturevenemang i biografen eller i funkisaulan.

Samarbetet med andra än filmdistributörer har i själva verket redan inletts: Varje måndag samlas de lokala teateramatörerna i Loviisan Teatteri till övning framför vita duken.

Spel framför vita duken

– De kontaktade oss från teatern och frågade om det var möjligt att få komma hit och öva. Eftersom vi inte har några filmvisningar på måndagarna så passar det perfekt, säger Hakkarainen.

Teatergänget håller på att nöta in sin nya musikfyllda föreställning Lauluja ja tarinoita elämästä ja työstä (ungefär sånger och berättelser om liv och arbete) där de bjuder publiken bland annat på texter och stycken av Lovisaförfattaren Daniel Katz och unge Lovisamusikern Väinö Honkaniemi. Bland låtarna hittas även något Cornelis Vreeswijk-örhänge samt några klassiker av finska rockmusikern Tuomari Nurmio.

– Pjäsen har premiär i november och då kommer vita duken att täckas över i samband med föreställningarna, säger Sini Hakkarainen.

Det är Lovisa stad som äger biografbyggnaden.

Läs också: skolelever-lar-sig-skota-biografen