Lovisaaktivist demonstrerar mot våldet mot svarta i USA

AKTIVIST. Linda Nummelin hoppas att Lovisaborna kommer med och demonstrerar mot våld mot svarta – på tryggt avstånd till varandra, naturligtvis. Bild: Privat

Nu får det vara slut på våldet mot svarta i USA, och det är dags att världen visar sitt stöd för dem. Det är orsaken till en demonstration för att stöda rörelsen Black Lives Matter som ordnas i Lovisa på onsdag.

Linda Nummelin beskriver sig som en antirasistisk aktivist.

– Jag har varit med i Röda Korsets antirasistiska verksamhet sedan jag var femton år och bodde i Pargas. Sedan ett år bor jag i Lovisa, och har också engagerat mig här, bland annat via social media, säger Nummelin.

Demonstrationen på onsdag är den första protesten hon själv organiserar.

– Vi vill visa vårt stöd för de svarta i USA. Hela det amerikanska samhället är uppbyggt för de vita, det finns både vardagsrasism och strukturell rasism, säger hon.

AKTIVIST. Linda Nummelin hoppas att Lovisaborna kommer med och demonstrerar mot våld mot svarta – på tryggt avstånd till varandra, naturligtvis. Bild: Privat

Efter att afroamerikanen George Floyd misshandlades till döds av fyra vita poliser i Minneapolis, USA den 25 maj har omfattande demonstrationer brutit ut över hela USA. Också i storstäder i andra länder har stöddemonstrationer ordnats.

Demonstrationen i Lovisa är en av flera mindre demonstrationer som ordnas som stöd.

– Vi ordnar små demonstrationer så utspritt som möjligt. Vi vill visa att vi är emot rasism och att vi finns överallt. Då vågar kanske flera stå upp mot rasism. Vi vita måste använda vår privilegierade position till att skapa förändring i samhället, så att alla har det lika bra som vi, säger Linda Nummelin.

Vi vita måste använda vår privilegierade position till att skapa förändring i samhället, så att alla har det lika bra som vi

Liknande stöddemonstrationer ordnas åtminstone i Lahtis, Kotka och Åbo. Enligt restriktionerna med anledning av coronaepidemin är stora folksamlingar inte tillåtna, och det är viktigt att hålla avstånd till andra människor.

– Just nu vet jag inte hur många som deltar, men jag hoppas att Lovisaborna kommer med och visar sitt stöd. Vi håller två meters mellanrum, det finns nog plats, säger hon.

Information om stöddemonstrationen finns på Facebook.