Lovisa satsar på rörlighet och utbildning

KURS. Katja Marttila-Meriaho är nöjd över resultatet från utbildningarna. Här tillsammans med en av de grupper som går utbildningen. Bild: Max Nyberg

Efter fem år är erfarenheterna från hemvårdspersonalens fokus på rörlighet goda. Under den tiden har staden satsat på utbildning i all tysthet.

Ett projekt där man fokuserar på muskelstyrka och rörlighet inom äldreomsorgen har pågått i det tysta i Lovisa de senaste fem åren. Under den tiden har majoriteten av stadens hemvårdspersonal, omkring åttio personer, fått utbildning för att bli något som kallas rehabiliterande vårdare.

Praktiska kunskaper

På onsdagen kallade man till pressinfo för att berätta om erfarenheterna. Konditionsskötare Katja Marttila-Meriaho är en av utbildarna, vid sidan om fysioterapeut Viivi Kärkkäinen.

– Vi insåg att vi är lite dåliga på att berätta vad vi sysslar med. Samtidigt läser man ofta mest negativa nyheter om vår bransch, så vi ville komma med lite goda nyheter, säger Marttila-Meriaho.

Utbildningen, som äger rum varje vår och höst, siktar på att i teori och praktik lära hemvårdspersonalen hur viktigt det är med balans och muskelstyrka. Bägge är nödvändiga för att klara av vardagen och för att kunna bo hemma så länge som möjligt. Nu börjar man dessutom utbilda också vårdhemspersonal.

– Utöver det talar vi om kost och vilka tester man kan göra för att testa balansen och rörligheten. Kursen leder också till att man gör en rörlighetsplan för de äldre som personalen sköter om.

Hittills har erfarenheterna varit goda – även om personalen inte alltid har tid att implementera kunskaperna i det dagliga arbetet. Det ger inte bara bättre insyn i varför man jobbar som man jobbar, det hjälper också många äldre att förstå varför man arbetar med vissa rörelser och övningar. Det handlar om rent praktiska saker, som att ställa sig upp eller gå till köket – eller att gå en extra runda när man återvänder till rummet efter att ha ätit.

– Tillsammans försöker man motivera varför man går lite längre än i går. Det händer i vardagen på sidan om det andra. De äldre som är motiverade har också sett bra resultat, säger Marttila-Meriaho.

Fick diplom

Samtidigt är Marttila-Meriaho nöjd över det faktum att staden och föreningen Loviisan seniorit nyligen fick ett diplom från Äldreinstitutet för verksamheten där Lovisabor går ut och gå med en äldre person. Marttila-Meriaho utbildar de frivilliga, och hon nämner att man lyckats mycket bra.

– Hittills har vi utbildat 46 personer, varav 80 procent är aktiva varje vecka. Vi fick nu tredje plats i klassen medelstora städer.

Maria Salomaa från Loviisan seniorit säger att det också handlar om mera än bara att röra på sig.

– Att vara närvarande och att bry sig är lika viktigt. Det finns så många ensamma äldre personer, och det är viktigt med sällskap åtminstone någon gång.

Marttila-Meriaho påpekar också att kritiken att de äldre har väldigt lite att syssla med inte är helt aktuell i Lovisa. Hon nämner boendenas Facebooksidor där man kan följa med vad som händer. De senaste åren har vårdhemmen blivit avsevärt mera aktiva.

– Man håller på med allt möjligt, något man ser om man bara följer med Facebooksidorna, till exempel Taasiagårdens sida.

Mer läsning