Lovisa sång sjunger in julen på distans – konserten från kyrkan strömmas live

Lovisa sång med Tomas Takolander i spetsen sjunger in julen i Lovisa kyrka den 19 december. Konserten strömmas live på Loviisan Sanomats Youtube-kanal. Bild: Arto Wiikari

Lovisa sång ordnar julkonsert i Lovisa kyrka lördag före julafton. Konserten strömmas live och är på sätt och vis än uppföljare till vårens karantänklubbar.

Mezzosopran Ida Wallén och lokala musiker sjunger och spelar både traditionell och nyare julmusik i Lovisa kyrka helgen före julfirandet kör i gång. Konserten lördagen den 19 december kl. 19 strömmas direkt från Lovisa kyrka och sändningen kanaliseras via Loviisan Sanomats Youtube-kanal.

– När det igen infördes strängare bestämmelser för att samlas slogs jag av tanken att det ser ut att bli en rätt dyster jul, så jag bestämde mig för att skrida till verket, säger Tomas Takolander som arrangerar konserten.

Tillställningen har kommit till i samma anda som vårens karantänklubbar, Quarantine Club, det vill säga upplägget är spontant och en rad lokala musiker har engagerats för julkonserten. Stämmer upp gör bland annat Nina Fogelberg, Maria Linde, Joel Enqvist, Esko Grundström och även Tomas Takolander själv.

Mezzosopran Ida Wallén, med kopplingar till Lovisa, och en rad lokala musiker bjuder på traditionell och nyare julmusik i samband med julkonserten. Bild: Arto Wiikari

Enligt Takolander fick idén på en strömmad julkonsert snabbt ett brett stöd och konserten ordnas i samarbete med en rad lokala aktörer, bland dem Lovisa stad och de lokala församlingarna.

Julkonserten kan ses i realtid men för den som inte har tid att sjunga med där och då kan se en inspelning av konserten på Youtube. Den ligger kvar till annandag jul den 26 december.

Tilläggas kan att föreningen Lovisa sång även har höstens Sibeliusdagar, och de musikaliska arrangemangen som följer på det, i sikte. Julkonserten kostar ingenting men den som vill understöda musikarbetet i Lovisa kan betala en frivillig engångsavgift för konserten eller bli medlem i arrangörsföreningen.

Mer läsning