Lovisa premierade framgångsrika idrottare

LOVISAS DUKTIGA IDROTTARE. Från vänster Joachim Gustafsson, Emma Johansson, Keijo Sandvik (tog emot Viljams pris), Nina Rinne (tog emot Mattis pris), Johan Gustafsson, Tiina Möttönen, Viktor Kantele, Roni Puustelli och Jasper Ollas. Bild: Benny Liljendahl

För tredje året i rad har Viktor Kantele valts till årets idrottare i Lovisa. Den 21-åriga häcklöparen från Tessjö tog under fjolåret FM-guld på såväl junior som herrnivå samt deltog i U-23 EM i Polen.

– Visst hade jag en riktigt bra säsong, säger Viktor Kantele. Nu höjer jag målsättningen och siktar på en plats i Europamästerskapet som avgörs i Berlin.

Viktor får tävla ännu två år i klassen under 23 år, men siktet är alltså inställt på senior-EM i augusti. Kvalgränsen på 110 meter häck är 13,85 och hans personliga rekord är för tillfället 14,16. Med hjälp av duktiga tränaren Lars Fagerholm i Borgå Akilles är planen att kapa de tiondelar som krävs för att fixa en biljett till EM. Lovisa stads stipendium på 750 euro kommer förstås väl till pass då bland annat ett tre veckor långt träningsläger i Monte Gordo (Portugal) är bokat.

Vid premieringstillfället konstaterade Håkan Karlsson, ledamot i fritidsnämnden, att Lovisa har många duktiga idrottare som tävlar på hög nivå. Dessutom i flertalet olika grenar och olika åldrar. Emma Johansson belönades för framgångar i taekwondo med FM-guld i klassen 12-14 år när hon själv var endast elva. Skidåkaren Johan Gustafsson tog ett guld och två silver i VM för 30–35-åringar, medan brodern Joachim kom hem med två silver samt två fjärdeplatser från samma tävling i klassen 35-40. Amerikansk fotboll är Tiina Möttönens gren och hon deltog i VM som ordnades i Kanada. Till vardags spelar hon med Borgålaget Butchers. Marko Keränen tävlar i Offshore (båt) och tog i klassen V150 silver i Nordiska mästerskapet i Kalkstrand.

Hilleröd-pokalen till hockeyjunior

Hilleröd-pokalen har sedan 1992 delats ut till en ung meriterad idrottare eller idrottslag. För 2017 ges den till ishockeyspelaren Viljam Sandvik, 15 år. Efter många framgångsrika säsonger med Loviisan Jääkiekkoklubi (LJK) har han nu tagit steget över till Viikingit i Nordsjö. Även där har han visat sin målfarlighet och har kallats till uttagningsläger för landslaget U16. Till Årets Aktiv valdes Matti Rinne som under många år fungerat som lagledare för juniorer inom Lovisa Tors innebandysektion.

Viktor Kantele (friidrott), årets idrottare, stipendium 750 euro.

Joachim Gustafsson (skidåkning), Johan Gustafsson (skidåkning), Emma Johansson (taekwondo), Marko Keränen (offshore, båtsport), Johanna Lindholm (skidåkning/friidrott), Jasper Ollas (friidrott), Tiina Möttönen (amerikansk fotboll) och Roni Puustelli (brottning) premierades som framgångsrika idrottare med 250 euro.

Hilleröd-pokalen fick Viljam Sandvik och Årets Aktiv blev Matti Rinne.

Mer läsning