Lovisa gästhamn konkurrerar med lugn och mys

I BRUK. Linda Holmberg från restaurang Saltbodan och hamnvärd Niclas Mattsson har redan öppnat uteserveringen. De ser fram emot en livlig sommar. Bild: Peik Henrichson

Småbåtsägarna börjar så småningom vakna till båtsäsongen, och Niclas Mattsson, hamnvärd vid Lovisa gästhamn, räknar med en livlig sommar vid Skeppsbron.

Förutom billiga priser för båtplatserna kan Skeppsbron i Lovisa locka med ett lugn som man knappast finner i många andra städer i Östnyland.

– Vi har märkt att lugnet i Lovisa är ett trumfkort, säger hamnvärd Niclas Mattsson som skött om gästhamnen i cirka tjugo år. Det märks speciellt bra under de hektiska havsdagarna i Kotka därifrån många uppenbarligen flyr larmet till lilla Lovisa.

– Lovisa är ju inte som Ibiza precis, utan hit söker sig många barnfamiljer och pensionärer. Här är städat, småskaligt och nära till centrum.

Den andra stora besökartoppen i gästhamnen är förstås Small Ships´Race. Men även evenemanget Lovisa historiska hus har gett ett välkommet tillskott.

– Det var en lottovinst för oss kring Skeppsbron att Lovisa historiska hus nu för tiden har en etablerad tid i slutet av augusti, vilket också har förlängt vår båtsäsong, säger Mattsson.

Tidigare var det rätt så dött i augusti men tack vare Historiska hus-dagarna är augusti också en fin sommarmånad.

Fler gäster på grund av muddringen

För närvarande finns det cirka 60 båtplatser vid Skeppsbron, och antalet båtgäster väntas öka de närmaste åren som en följd av de investeringar Lovisa stad för några år sedan gjorde i gästhamnen.

– Nu har djupet muddrats till 2,7 meter, och vi märker att Lovisa börjar bli allt intressantare även för lite större båtar, säger Niclas Mattsson. Det var en betydande investering, men nu kan också segelbåtarna lätt ta sig in till gästhamnen.

I praktiken är det staden som sköter om alla investeringar på området. Om cirka tio år blir det förmodligen igen dags att muddra upp området kring gästhamnen.

Isarna har gått och inom kort väntas de första båtgästerna anlända i gästhamnen, men den stora rusningen låtar ännu vänta på sig.

– Det brukar vara väldigt lugnt här veckorna före midsommaren, säger Mattsson. Sedan har vi högsäsong i 6-7 veckor, fram till skolstarten.

Lite mer liv kan man redan se på Café- och restaurang Skeppsbron där Linda Holmberg säljer både mat och dryck. Många ortsbor har redan hittat till uteserveringen trots att vårkylan fortfarande ligger i luften.

– En fördel med småstaden Lovisa är att de flesta känner varandra, säger Niclas Mattsson. Får någon till exempel problem med sin båt så är det alltid någon som kan hjälpa.

Lojala båtgäster

Hamnvärden Niclas Mattsson är själv ingen stor sjöfarare, utan jobbar vintertid som lärare och på sommaren som företagare på hamnen som staden äger. Hans uppgift är att se till att allt löper smidigt och att hamnen är i snyggt skick. Bland Lovisaborna är Mattson också känd som fotbollstränare och ordförande i den lokala fotbollsklubben.

– Samarbetet med staden har alltid fungerat bra. Ett exempel är bastubyggnaden som uppfördes för några år sedan.

Alldeles invid Sjöfartsmuseet vid Skeppsbron finns en rätt så ny röd träbyggnad där båtgästerna för 18 euro per dygn kan tvätta sig, bada bastu och använda sig av ett kök.

– Här har vi två bastur i samma byggnad, berättar Mattson stolt. En för kvinnor och en för män. Och på några meters avstånd finns flera restauranger.

Lovisa gästhamn brukar numera ha cirka 1 300 gäster per sommar, och de flesta av dem är lojala besökare som kommer oavsett vädret.

– Det är ju en fördel med dagens fina båtar att några regnskurar knappast får alltför många båtgäster att stanna hemma, säger Niclas Mattsson. Under en riktigt regnig sommar kan vi se ett bortfall på ett par hundra gäster, och förstås minskad bensinförsäljning, men de flesta kommer nog oavsett vädret.