Lovisa gästateljé får besök av kulturarbetare som kommit långt i karriären

LITTERÄR GÄST. Den prisbelönta författaren Katarina Kieri har gett ut cirka tjugo böcker i olika genrer. Nästa år kommer hon under en dryg månad att ha Lovisa gästateljé som bas. Bild: Stefan Tell

Åtta konstnärer, musiker och författare gästar Lovisa gästateljé under 2020.

Kurator Jukka Vikberg och konstnär Jouni Jäppinen, producent på Lovisa gästateljé, har utsett de åtta kulturarbetarna som nästa år kommer att arbeta med Lovisa som utgångspunkt. Bland dem hittar man bland annat den prisbelönta svenska författaren Katarina Kieri.

Kieri har gett ut cirka tjugo böcker som omfattar dikter, noveller samt romaner för barn, unga och vuxna. Hon har vunnit Augustpriset, Astrid Lindgren-priset och Norrlandspriset, och är en av jurymedlemmarna för världens största pris för barn- och ungdomslitteratur, Alma-priset.

Valda blev också musiker Heikki Kiviaho känd bland annat som basist i kultbandet Sator och producent för rockbandet Kent. Kiviaho är även verksam som teaterscenograf. Inom musikgenren hittar man också Love Antell som 2012 gav ut ett kritikerrosat soloalbum som blev hans stora genombrott. Antell har släktband till Lovisa på sin pappas sida.

Bildkonstnären Karin Häll från Stockholm med rötter i Österbotten hör också till ateljégästerna nästa år, liksom bildkonstnären Ola Nilsson som arbetar med text, ljud och rörliga bilder samt bildkonstnären, monumentalisten och miljökonstnären Niklas Mulari.

Filmpåverkare

Ett intressant namn är också kuratorn och filmforskaren Maria Morata från Berlin. Hon jobbar bland annat med att välja bidrag till filmfestivalerna i Berlin (Berlinale), Kassel och Leipzig. Animatorn Marcos Vidal från Spanien jobbar förutom med rörlig bild också med skulptur. Vidal är i grunden skulptör och är prisbelönt inom det gebitet.

I motsats till tidigare år hör de inbjudna gästerna för 2020 till kategorin äldre konstnärer och kulturarbetare som redan har gjort en betydande karriär. Som en annan gemensam nämnare kan man lyfta fram att de flesta av har finländska släktrötter till och med i flera generationer, och upplever att de har en finländsk identitet.

Lovisa gästateljé hör till landets äldsta konstnärsresidens och har i ett kvartssekel haft besök av närmare 150 konstnärer, författare och kompositörer från 20 olika länder till Lovisa. De flesta har upplevt att lugnet i småstaden under residenstiden har varit betydande för den egna arbetskarriären.

Mer läsning