Lovisa bjöd på varierande teaterupplevelser

MÅNGA KOCKAR I SOPPAN. I stället för mat bjöd kockarna Pierre, Kerttu och Luigi på musik. Bild: Victoria Riikonen

Evenemanget Lov is a Teatteri ordnades för första gången i Lovisa i lördags. Hela staden levde upp tack vare teaterpjäser som uppfördes på flera olika ställen. Arrangerande Loviisan Teatteri hoppas att teaterjippot blir en tradition.

Det var många barn som fick inviga sina höstkläder i samband med helgens Lov is a Teatteri. Trots regnet var det många som hade hittat till Skeppsbron, en efter en dök barn och föräldrar upp i vindtäta rockar och overaller i glada färger.

– Det är lite synd att det blev så här regnigt och blåsigt väder, hoppas ändå att många kommer hit. Som tur var kunde vi flytta oss inomhus så det medför inga större problem, säger Juha Karvonen från arrangerande Loviisan Teatteri.

På förmiddagen var programmet främst riktat till barnen med gratis inträde, medan kvällens program passade en vuxnare publik.

– Vi har velat ha ett så varierande program som möjligt. Här finns något för alla åldrar och alla smaker, säger Karvonen.

En av programpunkterna på Skeppsbron var sjöjungfrun Riia som publiken fick bekanta sig med. Hon hade med sig snäckor och ansiktsfärger med vilka hon målade figurer på barnens kinder. Dessutom svarade hon gärna på barnens nyfikna frågor.

– Vad pratar du för språk? undrar någon.

– Finska är inte mitt modersmål, vi sjöjungfrur pratar lite som delfiner. Har ni hört hur de låter? Det låter förstås annorlunda under vattnet, svarar Riia.

Får en fortsättning

– Programmet är uppbyggt så att man kan se alla föreställningar i lugn och ro, utan att det blir krockar eller att man måste skynda sig till nästa plats. Därför ville vi också ha olika slags föreställningar och programpunkter, ingen orkar sitta hela dagen på traditionell teater. Exempelvis har vi sjöjungfrun som inte direkt är en föreställning, men nog är det ändå skådespeleri, säger Juha Karvonen.

Föreställningen Peikon ystävä – Trollets vän som framfördes av Teater KVG hörde också till de lite annorlunda pjäserna eftersom publiken fick interagera och följa med pjäsen ute i naturen. Den var mycket populär, platserna var redan fullbokade på förhand.

– Det är ganska svårt att beräkna hur många som kommer på föreställningarna. Evenemanget är inte som någon sommarteater med bestämda föreställningar som man kan köpa biljetter till och därmed beräkna hur många som är på väg.

Redan i det här skedet ser arrangörerna framemot nästa år och nästa evenemang. Förhoppningar finns om att Lov is a Teatteri ska blir en tradition.

– Målet är nog att evenemanget ska få en fortsättning, kanske i en annan form. Jag vill hälsa till alla som kom och tittade, hoppas att vi ses nästa år.

Mer läsning