Lovisa bjöd in till historiska hus

Snabbvisit. Enni och Elin Grundström tycker om att besöka sin barndoms hemstad Lovisa under veckoslutet då hela staden vaknar till liv. Bild: Victoria Riikonen

Under veckoslutet ordnades Lovisa historiska hus för tolfte gången. På torget strosade besökare omkring bland loppisborden och många stötte på bekanta i folkvimlet.

Det var många som hade samlats i Lovisa, inte bara Lovisabor utan även från andra städer hade folk kommit för att delta i det årliga evenemanget. Lovisa historiska hus har ordnats sedan 2005, och i år var 53 historiska hus med i evenemanget i såväl Lovisa centrum som Pernå och Strömfors. Kring 4 500 armband såldes, men man uppskattar att 15 000 personer besökte Lovisa under veckoslutet.

Tidigare hemstad

Enni och Elin Grundström kom från Helsingfors för att delta.

– Lovisa är vår barndoms hemstad så det är alltid lika roligt att komma hit. Man träffar också mycket bekanta, säger Enni Grundström.

Även de har märkt att folk gärna kommer från andra städer just för LHH.

– I Borgå var det många som steg på bussen som man märkte hade tänkt komma till Lovisa för att delta i evenemanget. Bussen var framme i Lovisa lite över tio och då var det redan en massa människor här.

Det är redan många år sedan de deltog i evenemanget första gången, nu har det blivit en tradition för dem.

– Vi brukar inte gå och titta på husen, det är nog mest loppmarknaderna som lockar.

Under veckoslutet är stadens gator kantade av loppmarknadsstånd där man kan hitta alltifrån gamla kärl till plantor. Både Enni och Elin kommer gärna på snabbvisit till hemstaden, speciellt under sista veckoslutet i augusti.

– Det är härligt, hela staden vaknar till liv under det här veckoslutet. Lovisa är ju ändå en liten sommarstad, så det känns roligt att ännu det sista sommarveckoslutet firas på det här viset, tycker Elin.

– Ofta är det vara fint väder det här veckoslutet också, det brukar vara ett säkert kort, säger Enni.

Helt undan regn klarade sig inte besökarna i år. Några skurar fick försäljarna att täcka in sina stånd och LHH-besökarna sökte sig inomhus.

Hantverk och mat

Under träden vid Karlskronabulevarden står hantverkare och matproducenter på rad på delikatessernas torg. Förbipasserande kunde smaka på lokalproducerade matportioner och hantverk. Roosa Aalto står och säljer kaffe och munkar som är tillverkade på plats.

– Här har varit en hel del folk i dag.

Hon har stått vid ståndet sedan klockan åtta och det fanns redan många ivriga besökare på plats tidigt på dagen.

– Vid halv elva var det nästan rusning, säger hon.

Andrea Slotte-Vikström och Anders Vikström har ett hus från 1930-talet i Borgå och har kommit till LHH för att söka inspiration.

– Vi har fått mycket idéer. Det är roligt att få se på olika stilar som folk har. Man märker också vad man själv tycker om och vill ha, och vad man tycker mindre om, säger Vikström.

De har besökt evenemanget redan flera år, de tycker om husen och stämningen som finns under LHH.

– Det är otroligt att sådant här går att ordna. Tänk att folk öppnar upp sina hem så här och bjuder in folk.

Mer läsning