Lovade lyxområde, nu hotas Sibbostrand av konkurs

Invånarna blev lovade ett lyxområde men säger sig nu bo i en osnygg sandgrop. Osålda lägenheter går inte åt och de tomma tomterna växer sakta igen. Sibbostrand kan beskrivas med ett ord: vanskött.

Området skulle bli Sibbos visitkort men står inför en trolig konkurs och byggherren Skanska säger sig inte längre ha några lösningar. Byggföretaget Skanska, pensionsbolaget Ilmarinen och affärsmannen och riksdagsledamoten Harry Harkimo (Saml) ser ut att ge upp; områdets dyra bostäder och tomter går inte att sälja och nu vill Sibbostrand Oy ha ett avtal med kommunen där inga löften ges om byggtidtabeller. Helsingfors som skulle bygga ut Östersundom strax intill har dragit sig tillbaka och Sibbostrand blev en ensam utpost utan service. Skanska uppger sig förgäves ha sökt efter andra som skulle vara intresserade av att färdigställa området.

Sibbostrands boende har sålts med den vision som affärsmannen Harry Harkimo målade upp 2011 och området skulle vara färdigbyggt 2016. Konjunkturerna svek och Sibbostrand Oy fick tilläggstid till 2021, men kastar in handduken redan nu.

– Planerade nya objekt har bjudits ut sedan 2013 och vi har lyckats få bara tre intresserade köpare. Kassan börjar vara tom, konstaterade Skanskas distriktschef Juhani Aspara då han mötte frustrerade invånare under ett välbesökt möte ordnat av kommunen. Enligt Skanska skulle det krävas minst en östmetro och utbyggd service för att projektet ska kunna färdigställas.

"En enorm bluff"

Margit Lindström är en av de som tagit initiativ till en protestlista där man vill att kommunen ska säga nej till Skanskas vädjan om tilläggstid. Namninsamlingen har nu dryga 360 undertecknare och ska överlämnas till fullmäktige. Lindström säger att Skanska måste hålla sina löften och förverkliga den vision de har sålt.

– Vi har betalt för ett lyxområde men vi har fått en sandgrop. Man kan säga att vi här ser en stor fastighetsbubbla, en enorm bluff. Det är oskäligt om bolaget kan dra sig ur projektet och det är fel att invånarnas röst inte blir hörd, säger Lindström som liksom många andra helt tappat förtroendet för både byggbolag och Sibbo kommun.

Kommunens tjänstemän som har berett ärendet för Markanvändningssektionen föreslog att man ska godta Skanskas förslag om så kallad "marknadsstyrd tidtabell". Efter att ärendet fått stor synlighet i massmedierna har ändå politikerna dragit öronen åt sig,

Margit Lindström tror att kommunen är en alltför vek förhandlingspartner.

– Jag kan inte förstå varför kommunen skulle godta att byggbolaget smiter från sitt ansvar. Det kan inte gagna Sibbo och invånarna att lämna området som det är nu. Vi ser ju dagligen att många är intresserade av att bo här, men då de kommer och ser hur här ser ut, så drar de sig tillbaka. Vem vill satsa stort då allt är så osäkert?

Ovårdat stör inte alla

Och en snabbvandring på Sibbostrand väcker förvåning. Växtlighet håller på att ta över de stenbelagda strandpromenaderna, stenmurar har rasat på vissa ställen, byggbråte ligger i högar intill vägar som aldrig färdigställts, blomuppsättningar har kvävts av ogräs och den omdiskuterade båtrampen är fortfarande bedrövlig. Sibbostrand ser ut att vara stadd i långsamt förfall.

Alla tänker inte så. Jari och Minna Norvio har bott här sedan november i fjol och de är hur nöjda som helst.

– Vi flyttade för havets och lugnets skull och njuter alldeles otroligt. Ibland känns det som om man var på turistresa i något sydligt land då man tittar på alla människor som rör sig här. Jag kan inte hitta på något negativt, säger Jari Norvio som får medhåll av sin fru.

Att det halvfärdiga området ska förstöra imagen av lyx oroar dem inte.

– Bostäderna är i toppnivå och lägenheterna är alla nöjda över. Fler skulle flytta in om området skulle städas upp.

Harkimo håller låg profil

På invånarmötet är det Skanska som får ta den största kritiken och många frågar hur bolaget kan tro att intresserade köpare ska våga investera stora summor på ett objekt som inte ens Skanska själv tror på. På plats finns även Sibbostrands delägare Harry Harkimo, men han väljer att vara tyst. Hans enda löfte är att hamnen som är i hans besittning, ska sättas i skick. Skanska lovar satsa dryga 300 000 på att snygga upp området, men det löftet verkar inte många längre tro på.

– Vi har tappat förtroendet för ni har inte hållit löften tillsvidare. Var ska ni ta de pengarna om ni planerar konkurs, frågar någon.

Besvikelse och frustration

Kommundirektör Mikael Grannas konstaterar att kommunen står inför förhandlingar med bolaget.

– Vi måste utreda olika alternativ men om Sibbostrand Oy går i konkurs så är vår roll att bevaka våra panter på 5 miljoner. Efter det handlar det troligen om tvångslikvidering av de marker som vi sålde till bolaget då det begav sig.

Det skulle innebära att Sibbo tar tillbaka marken där kommunens enda hamn, Storören, en gång i tiden låg. Efter det inleds jakten på andra byggbolag som vill förverkliga drömmen om ett lyxområde vid havet. Att området fortfarande är viktigt för alla i kommunen intygar även fullmäktigeordförande Heikki Vestman (Saml).

– Det handlar om en strategisk och ansvarsfull utveckling av våra vackra strandområden.

Mötet andas frustration och besvikelse. Markavtal mellan kommun och privata har inte fallit väl ut.