Lotta Kulju trivs med sitt större ansvar

Lotta Kulju har spelat 25 matcher i damlandslaget och nätat 42 mål i dessa. Bild: Alexander Wagner

Lotta Kulju jobbar med förnyelseprocesser både i landslaget och i klubblaget. Hon är medveten om att utveckling tar tid och arbetet måste göras målmedvetet och ödmjukt, vilket också är orsaken bakom att hon tackade nej till erbjudanden från toppnivå i Sverige.

I slutet av maj kommer landslaget spela en förkvalsturnering till EM 2020 i Grekland. Där möter laget värdnationen, Israel och Luxemburg och segraren går vidare till det egentliga EM-kvalet. Landslagsbekanta Lotta Kulju gillar atmosfären och attityden Finland har för tillfället. Efter en hel del problem för landslaget är riktningen nu den rätta.

– Det jag sagt ända sedan Tommy Suoraniemi och Ken Sirenius blev tränare är att det äntligen känns som om vi faktiskt är på väg någonstans och det håller jag fortfarande fast vid. Det ska bli kul att spela tävlingsmatcher med landslaget igen, förklarar Kulju.

Spelmässigt ser hon att Finlands segerrecept bör basera sig på kollektivet.

– Då vi inte samlas så många gånger om året med landslaget är det viktigt att alla känner sig trygga med vad de gör på planen, både i försvar och i anfall. Det är lättare att bygga spelet utifrån försvaret och jag tycker vi lyckats väl med det under de senaste åren.

– Jag ser en plats i EM-kvalet absolut realistisk. Inställningen måste vara den rätta och Grekland kommer att vara ett tufft motstånd i förkvalsturneringen.

Landslaget är för tillfället inne i en fas av förändring och förnyelse. Ur truppen uttagen till Grekland saknades tre viktiga namn; Linda Cainberg, Alexandra Roos och Ellen Voutilainen. De två förstnämnda har tackat för sig i landslaget medan Voutilainen är skadad. Förlusterna är stora, men lika som i klubblaget för några år sedan är det nu dags för de yngre att ta större ansvar i landslaget, anser Kulju.

– Det är ju efter större roll, ett större ansvar och att göra gott ifrån sig på planen man strävar efter. Vi är nu ett ganska ungt landslag och det känns som att det är läge för alla i truppen att våga kliva fram.

Hellton jagar fortsättningsvis avancemang

Att axla ansvar och kliva fram som ung spelare är något Kulju är bekant med från förr. Hon flyttade som 20-årig till Sverige och spel i IF Hellton som då spelade på högsta nivån, SHE. Redan under sin första säsong var ansvaret och speltiden större än förväntat och trots att Karlstadslaget föll ur serien och nu spelar i Allsvenskan, har utvecklingen fortsatt, berättar den nu 23-åriga Kulju.

– Efter att ha fallit ur SHE slutade flera av klubbens erfarna spelare och det var dags att bygga något nytt och det har varit spännande att få vara med om den resan.

Än har inte Hellton lyckats ta sig tillbaka till högsta nivå. Den här säsongen slutade i besvikelse då man slutade sjua i serien, vilket bara var två poäng från en fjärdeplats som skulle ha gett laget möjligheten till att kvala om uppflyttning.

– Vi lyckades inte nå målet att platsa bland de fyra bästa, men serien var mycket jämn. Lagen spelade varierande och i kors hela säsongen.

Målvakter:

Linnea Back HK Drott (Sverige), Roosa Niemi HIFK, Wilhelmina Wolff IFK Örebro (Sverige),

Utespelare:

Annika Näräkkä Tyresö (Sverige), Jessi Laasio KyIF, Malin Wilen GT Söder (Sverige), Anna Lindholm Dicken, Ella Holopainen HIFK, Jessika Gammals Dicken, Tove Salokivi Dicken, Erica Gustafsson BK-46, Emma Aarnio Västerås (Sverige), Ellen Norrgrann Nacka HK (Sverige), Ida Väyrynen HIFK, Johanna Hilli Kristianstad (Sverige), Lotta Kulju IF Hellton (Sverige).

Finlands matcher i kvalet:

31.5 kl. 16 Finland–Luxemburg.

1.6 kl. 18.30 Grekland–Finland.

2.6 kl. 16 Israel–Finland.

Återuppbyggnaden av IF Hellton fortsätter och Kulju, som agerade lagkapten den gångna säsongen, kommer att leda resan mot avancemang till SHE även kommande säsong. Klubben meddelade i slutet av april att man förlängt kontraktet med Borgåspelaren med ytterligare en säsong. Detta trots att Kulju redan i våras fått erbjudanden från SHE-lag.

– Självklart lockar det alltid att spela på högsta nivån, men jag känner att jag behöver åtminstone ett år till för att utvecklas. Vad som sker efter nästa säsong kan jag inte säga, men det är klart att drömmen är att spela i toppligan här.

– Detta är en synnerligen bra förening att utvecklas i. Förutsättningarna och träningarna är i skick och jag såg ingen orsak för att flytta. Allsvenskan är den rätta serien för mig just nu.

Hem med en examen i fickan

För tillfället arbetar Kulju med processen av att skriva sin kandidatavhandling – handbollsinriktad även den – och målet är att bli utexaminerad i våras. Före den kommande säsongen i Sverige ska den Borgåbördige spelaren också hinna ha sommarlov i någon vecka och besök på hemorten står definitivt på agendan.

– Att sola och simma på någon strand är skönt, träffa kompisar och familj och bara gå runt och turista i den vackra Gamla stan, berättar hon om favoritsysslorna en varm sommardag.

Börjar du känna dig som en turist i Borgå?

– Det känns nog fortfarande som hemma, avslutar Kulju med ett skratt.

Mer läsning