Löst springande hundar anföll hund på Kråkö

FUNDERSAM. Den avlivade hundens kompis är nu utan sin lekkamrat. Bild: Erika Lindström

Förra veckan angreps familjen Paltolas hund av två okopplade hundar på Kråkö. Efter attacken måste hunden avlivas på grund av skadorna den fick.

Händelsen som inträffade då Taru Jakovesis och Pekka Paltolas vuxna son var ute på promenad med hunden har nu polisanmälts. Sonen hann bara gå några hundra meter med hunden, ner till vattnet, då två labradorer plötsligt anfaller hunden. Ingen hinner göra någonting, och Paltolas hund får av attacken så kraftiga skador att man tvingas avliva den.

– Det är egentligen vår dotters hund, och hon visste ingenting om vad som hade hänt, eftersom hon var i Särkänniemi. Vi bestämde oss för att berätta för henne då hon kommer hem, men vår granne skickade dessvärre ett meddelade där hon beklagade sorgen, och då blev vår dotter mycket orolig över vad som hade hänt, berättar Pekka Paltola.

Familjen bor på Paltolas hemställe alldeles vi vattnet i Kråkö. Djur finns det gott om. Förutom den hund som råkade ut för anfallet finns ytterligare två hundar med vilka man deltar i olika agilitytävlingar, samt två getter som trivsamt lunkar omkring.

– Man märker på de andra hundarna att de är lite vilsna och undrar vart deras kompis försvunnit.

Fick avlivas

Taru Jakovesi berättar att det var en olyckshändelse, och att man på intet sätt vill anklaga någon. Det är dock viktigt att belysa vikten av att ha kontroll över sina husdjur

– För mig får man gärna ha djuren lösa, men man måste då ha koll på dem. Våra getter får till exempel ofta beta i det fria, men man måste vara på sin vakt hela tiden, så ingenting händer, säger Jakovesi.

I lagen står det att man under den tid då fåglarna har sina ungar ska hålla hundarna fastspända i koppel.

Då hundanfallet vid vattnet skedde var ägaren till de anfallande hundarna och simmade, medan hundarna lugnt väntade vid vattenbrynet. Då Paltolas hund skällde till en gång blev dock de två labradorerna aggressiva, och den ena bet Paltolas hund så allvarligt att man tvingades avliva den.

Östnyland tog kontakt med ägaren till de två anfallande hundarna. Mannen, som vill vara anonym, säger att allt var en olyckshändelse.

– Om jag hade avslutat simturen en minut tidigare hade det här aldrig inträffat. Det känns som att hela sommaren är förstörd även för mig, men jag har lovat att göra rätt för mig och ersätta alla skador.

Mer läsning