Löpstarkt och arbetsvilligt Lovisa Tor till seriestart

Innebandysäsongen i division ett inleds på lördag och de östnyländska lagen är i elden direkt. Lovisa Tor möter på hemmaplan O2 Jyväskylä, medan Sibbolaget Ådalens IF (ÅIF) reser till Raumo för att möta från ligan nedflyttade SalBa.

Lovisa Tor, som i april var nära att ta steget upp till ligan, har tio nya killar med i laguppställningen. Fem rutinerade spelare finns av olika orsaker inte med i truppen från i våras och frågan är förstås hur det påverkar lagets slagkraft. Vad talar för att Tor kan nå samma nivå som förra säsongen?

– Förstås har vi förväntningar på killarna, säger innebandysektionens ordförande Mikael Forstén. Jag tycker att vi byggt ett löpstarkt lag med en lämplig mix av rutinerade spelare samt unga arbetsvilliga killar.

– Dessutom har vi en bredare trupp i år, säger andretränaren och spelaren Peik Salminen. Visserligen har försäsongsträningen störts en aning av skador och annat, men jag är säker på att vi är i toppform och som bäst i februari. Det gäller att behålla den positiva lagandan som hjälper oss att ha bra energi ännu i slutet av säsongen.

Venäläinen blir ny lagkapten

Bland de nya killarna finns en intressant återvändare. Rutinerade Teemu Venäläinen har gjort fem säsonger med ligalaget Westend Indians, men drar nu på sig Tors dress igen och blir dessutom lagkapten.

– Teemu är en effektiv och rörlig back, menar Salminen. Han är skicklig på att sätta i gång anfallet med snabba och fina passningar. Dessutom blir han ett värdefullt tillskott i powerplay och en viktig ledartyp för laget.

Ny är också Niklas Horn som beskrivs som "en exemplarisk lagspelare med rörlighet på toppnivå". Direkt in i förstafemman går Elmo Lavonen där han förväntas bli en effektiv vänsterforward, medan pålitliga backen Aki Kolari även visat sig vara nyttig i anfallsspelet. Petri Könönen är en smart och skicklig passningsspelare och Tatu Könönen har redan visat sådan kvaliteter att han tar plats som center i Tors öppningsfemma.

Från föreningens juniorled lyfts Ronny Blomqvist, Jere Lehtola samt 16-åringen Niko Orava upp till representationslaget.

– Alla tre har utmärkta förutsättningar att utvecklas denna säsong, tror Peik. Förstås gäller det att träna bra och utmana de äldre spelarna vid varje tillfälle för att i framtiden vara med och vinna matcher.

Hemmapublikens stöd behövs

Klubbikonen Peik Salminen, 37 år, har en spelarkarriär på elitnivå som sträcker sig över tjugo år. De senaste åren har även haft en aktiv roll som tränare i Tor.

– Hur det blir med mitt eget spel i vinter är ännu öppet, säger han. Jag har varit sjuk en längre tid och äntligen har jag lärt mig att man tränar bara om man är frisk och därför är jag ännu inte redo att spela matcher.

Peik Salminen vill inte spekulera i vilka lag som kommer att kämpa i toppen av "divari". Däremot menar han att det är trist att SB Vaasa valt att dra sig ur serien.

– Jag kommer att sakna Vasa, det har alltid varit fina matcher när vi mötts i slutspel. Dessutom har vi ofta vunnit mot dem.

Tors hemmamatcher i Lovisa idrottshall

15.9 Tor – O2 Jyväskylä, 16.9 Tor – NJ, 30.9 Tor – FBC Turku, 6.10 Tor – SalBa,

13.10 Tor – EV Akatemia, 10.11 Tor – Merikoski SBT, 11.11 Tor – LNM, 1.12 Tor

– ÅIF, 12.1 Tor – M-Team, 19.1 Tor – Josba, 23.2 Tor – Tiikerit, 24.2 Tor –

Rangers och 2.3 Tor – NST.

Ådalens IF spelar i Ingman Arena följande datum:

5.10 ÅIF – Tiikerit, 26.10 ÅIF – FBC Turku, 10.11 ÅIF – LNM, 11.11 ÅIF –

Merikoski SBT, 24.11 ÅIF – Josba, 15.12 ÅIF – NJ. 5.1 ÅIF – SalBa, 12.1 ÅIF –

O2 Jyväskylä, 18.1 ÅIF – Rangers, 19.1 ÅIF – M-Team, 1.2 ÅIF – Tor, 15.2 ÅIF –

EV Akatemia och 16.2 ÅIF – NST.

Förhoppningsvis hittar den trogna Lovisapubliken till idrottshallen även den här säsongen. Salminen menar att Tor går in för att vinna alla matcher och önskar att hela staden sluter upp bakom laget.

– Jag är tacksam för att jag fått vara med så många år i Lovisa Tor, avslutar Salminen. Tillsammans ska vi, alltså alla som är med på ett eller annat sätt, göra vårt bästa för att säsongen ska bli framgångsrik.

Spelartruppen hos Ådalens IF har också genomgått vissa förändringar. Lagets två bästa poänggörare, Tuomas Savukoski (39 poäng) och Jyri Laine (37 poäng) har bytt föreningar, men dugliga förstärkningar har hittats. Från Indians kommer Teemu Karesniemi och Tuomas Liukolampi med ligarutin och Petri Kuitunen (EV Akatemia) samt Kasper Tähkä (Lovisa Tor) spelar också med Sibbolaget i vinter.