Loppis i soligt väder lockar besökare

LYCKAT. Loppmarknadsbesöket var lyckat för Nils Enlund. Bild:

Öppet för alla och helt gratis var vad som lockade både försäljare som ville rensa förråden och köpare som ville fynda begagnat. I morgon söndag är det loppis igen på västra åstranden.

– Jag är från Helsingfors men sprang av misstag på detta evenemang. Jag hittade en Lego-bil här, den ska jag ge åt mitt barnbarn. Hoppas bara alla bitarna finns kvar i förpackningen, säger Nils Enlund, en av många besökare på söndagens loppmarknad på västra åstranden intill Konstfabriken.

I söndags var den tredje veckan i rad som loppmarknad på västra åstranden ordnas. Idén går ut på att vem som helst får ställa sig vid gräsplanen nedanför Konstfabriken i Borgå och sälja begagnade föremål.

– Att hyra ett bord på en vanlig loppmarknad kostar mycket, det känns inte roligt när all vinst går till bordshyran, men här är det gratis, berättar Boel Andersson, en av många försäljare som lockats av idén.

Hon berättar att åtgången varit god, men att konkurrensen varit hård.

– Även om det är många besökare är det också väldigt många försäljare, och många säljer liknande saker. Men för tre veckor sen när vi var här, då sålde vi väldigt bra.

Söndagen den 15 juli klockan 9 ordnas nästa pop up-loppis på västra åstranden.

Det är gratis att sälja, men man måste själv ta med sig bord.

Gamla glas, böcker, skivor, tavlor, affischer och ett och annat Marimekkoföremål skymtar bland sakerna som är till salu. Ångesten över proppfulla förråd blandas med den pirrande känslan av att fynda. Någon jämför ivrigt skostorlekar, och en annan förvånas över det låga priset på en gammal skål. Stämningen är som sig bör på en loppmarknad. För försäljarna Anita Gustafsson och Gunilla Wickström har dagen varit lyckad.

– Det är skönt att rensa ur förråden och bli av med gamla saker, säger Gunilla Wickström. Hon konstaterar att de stora och skrymmande föremålen är de man helst vill bli av med.

VIMMEL. En strid ström fyndsugna besökare kunde siktas på Västra åstranden på söndagen. Bild: Daniel Andersson

Det som för Anita Gustafsson haft bäst åtgång är dock barnkläder, ett faktum som bekräftas av Seela Hurmalainen som är på plats med lilla Henra.

– Jag har faktiskt köpt lite klädesplagg åt min dotter. Det är första gången vi är här, men upplevelsen är väldigt positiv.

Den öppna känslan vid västra åstranden ger förvisso en avslappnad stämning, men upplevelsen blir samtidigt lite ostrukturerad. På söndagen var det i folkvimlet svårt att se vem som var försäljare och vem som var besökare.

Hannele Öster, som ursprungligen kommit på idén med utomhusloppmarknaden, berättar att man kommer fortsätta med evenemangen kommande söndagar.

– Staden har gett lov att ordna dessa evenemang under sommarmånaderna, så kommande söndagar hoppas vi på aktivt deltagande. Alla får gå och sälja helt fritt från nio på morgonen till nio på kvällen!