Lönnström: Om man vill nå toppen måste fotbollen vara en livsstil

TALAR UT. Enligt fotbollsprofilen Mika Lönnström finns det mycket att jobba på inom den finländska fotbolls- och träningskulturen. Bild: Ksf-arkiv

Efter sex år utomlands i olika tränaruppdrag är Mika Lönnström tillbaka i Finland. Åren utomlands bara förstärkte hans uppfattning om att förändringar i den finländska fotbollskulturen måste ske.

Efter ett givande år i slovakiska FC STK Fluminense Samorin, som liksom namnet avslöjar samarbetar med brasilianska storklubben Fluminense, återvände Borgåbördiga fotbollstränaren Mika Lönnström till hemlandet. Säsongen 2018 har han jobbat som sportchef för division 1-klubben HIFK, för att lära sig något nytt och bland annat få insikt i lagbygge och i hur man utvecklar det sportsliga i en klubb.

– På den här posten ser jag helheten från andra sidan. Det här är en möjlighet att uppdatera sig själv, säger Lönnström.

En stor faktor var också privatlivet för den 44-åriga tränaren. Sex år borta från hemland, släkt och vänner är mycket. Lönnström ansåg att det inte gick att ta nästa steg med den slovakiska klubben. Det var dags att komma hem.

HIFK har haft en bra säsong i division 1 även om Lönnström ser brister i det spelmässiga. HIFK:s herrlag är alltjämt med i uppflyttningskampen till den finländska fotbollens finrum, ligan. Året i den nya organisationen har varit arbetsfyllt och givande.

"Fotbollen är en livsstil"

Samtidigt har Lönnströms åsikt om en bristfällig finländsk fotbollskultur förstärkts. I det dagliga arbetet finns de stora skillnaderna som skiljer Finland från rivalerna. Fotbollen är inte en livsstil.

– Jag uppskattar inte riktigt det där finländska snacket att finländska fotbollsspelare är så hårda idrottare. Det finns inte så många sådana. Jag vill inte hacka ner på någons arbete, men för mig är den stora grejen att fotbollen är en livsstil. Det finns unga killar som tror att de är idrottare men deras levnadsvanor och inställning till sporten är nödvändigtvis inte alls vad de borde vara, säger Lönnström.

Häromveckan träffade Lönnström tränare och idrottare från andra grenar i ett gemensamt evenemang och han blev imponerad av bland annat HIFK:s handbollsdamers profilspelare Linda Cainberg och MMA-fightern Suvi Salmimies då de berättade om sin vardag.

– Jag träffade dem och bad dem berätta om sin dagsrytm. Jag måste säga att om fotbollsspelare skulle ha samma livsstilsattityd så skulle nivån i Finland vara något helt annat, säger Lönnström och syftar på sättet idrottarna balanserar mellan vanlig och idrottsvardag och alltjämt presterar på absolut nationell toppnivå.

– För att vara helt ärlig: i finländsk fotboll, vare sig du är spelare eller tränare, finns inte idrottslivsstilen. Man blir alltid överraskad då man åker utomlands och tempot är högre, tränaren kräver mer och man inte egentligen har fritid. Det borde man tänka på i det dagliga arbetet. Att höja anspråksnivån gäller också tränare och klubbledning.

– Fotbollen har lite halkat åt ett sådant håll att uppfattningen om vad det betyder att vara en fotbollsspelare är lite "så där", säger Lönnström.

Positiv boom

Lönnström anser att det just nu är ett jätteläge att införa lite nytänk i den finländska fotbollen. Flaggskeppet herrlandslaget har gjort bra ifrån sig, damlandslaget förnyar sitt skinn under nya förbundskaptenen Anna Signeul och Finlands U17-flickor gör i november sitt första VM någonsin. För första gången på många år har man en positiv stämning i blåvit fotboll.

– Man ser på framgångarna att man gjort rätt grejer i landslaget. Nu borde man ta all nytta av den här positiva boomen.

Men Lönnström är skeptisk.

– Jag är rädd att man inte tar vara på chansen. Satsar vi tillräckligt på dam- och flickfotbollen? Jag tycker inte det. Att U17-flickorna går till VM betyder säkert att man gjort något rätt. Men hur säkerställer vi att de här flickorna om några år är med och höjer seniorlandslagets tävlingsnivå?

Finlands herrlandslag ligger på en delad 58:e plats i Fifas världsrankning medan damerna är 31:a. Att Finland inte är någon jättenation är knappast en nyhet för någon och just därför vill Lönnström se än mer spelare styra kosan mot utlandet där expertisen – och kulturen – finns.

– Jag själv letar ständigt efter olika möjligheter att utbilda mig utomlands. Enligt mig lönar det sig att åka utomlands. Spelarna måste gå dit så länge som vår träningsnivå – vi talade om det där med livsstil – är sådan den är, säger 44-åringen.

För annorlunda för att träna i Finland

Lönnström ser mycket att förbättra på i den finländska fotbollen, men själv är han inte intresserad av att träna.

Varför då?

– Jag är inte van vid att göra kompromisser. Mitt arbetssätt är så annorlunda att risken att misslyckas är väldigt stor. Om jag tränade ett finländskt lag skulle det finnas en risk att spelarna inte skulle orka. Om jag har en ung talang så skulle jag inte bara pusha denne framåt på träningen, utan också utanför planen. Jag skulle se till att allt sköts proffsigt också där. För mig är det som händer utanför planen nästan en större grej. Det där mentala, att vara med dygnet runt hela veckan. Det är synd att jag blivit så annorlunda. I min nuvarande roll försöker jag hjälpa spelarna på ett annat sätt. Det är många spelare som ringer mig och träffar mig på kontoret. Jag försöker hjälpa dem med den mentala biten i den mån som är lämpligt.

Mika Lönnström

Född: 24.5.1974 i Borgå.

Tidigare klubbar: Riihimäen Palloseura 1999-2000, Hyvinkään Palloseura 2001-2002, FC Futura 2003, MPS 2004, Myllykosken Pallo 2005-2011, Gnistan 2011-2012, Roi Et United 2012-2014, Thailands U16-landslag 2014, Police United 2014, New Radiant Sports Club 2014-2015, Gulf Saraburi FC 2015, Maji Maji FC 2015-2016, FC STK Fluminense Samorin 2017–2018.

Aktuell: Jobbar sin första säsong som sportchef hos division 1-klubben Helsingfors IFK.

Mer läsning