Lönnström går mot nya utmaningar

GEMENSAMT SPRÅK. Trots att Mika Lönnström tvingades lämna tränarjobbet i Tanzania hann han skaffa sig många vänner. Bild:

FOTBOLL. Det skulle bli en upplevelseresa på en ny kontinent. Det blev det delvis också, men efter halva säsongen bakom rodret hos Maji Maji FC i tanzaniska ligan fick Borgåbördiga fotbollstränaren Mika Lönnström nog och lämnade sin post.

– Det fanns olika orsaker bakom beslutet att lämna klubben, men det var närmast problemen utanför fotbollsplanen som fick mig att avgå, berättar Mika Lönnström.

Och fortsätter.

– Klubben hade svårt att betala ut spelarnas löner inom utsatt tid vilket ledde till att risken för manipulerade matcher ökade. Det var något jag absolut inte ville vara med om.

Då Mika Lönnström i augusti steg in i bilden som ny chefstränare för Maji Maji FC, som inför den här säsongen tog steget upp i den tanzaniska fotbollsligan, var klubbledningens bud entydigt och klart.

– Målet var att snitta ungefär en poäng per match och se till att laget inte hamnar i nedflyttningsträsket utan finns i det övre mittskiktet i ligan.

Den första målsättningen uppnåddes men på grund av turbulensen utanför planen såg Mika Lönnström inte någon möjlighet att avancera i tabellen.

– Ett par nya spelare skulle ha krävts för att realistiskt kunna kämpa om platserna 4-6 men eftersom det inte fanns pengar ens för spelarnas löner så valde jag att terminera mitt tränaruppdrag.

Trots att äventyret i Tanzania slutade som det gjorde känner Lönnström ingen bitterhet.

– På det hela taget var erfarenheten av tanzanisk fotboll trots allt klart positiv, men de två senaste åren har varit ytterst intensiva och nu vill jag gärna ta lite distans från det dagliga livet som fotbollstränare.

Sedan två veckor tillbaka är Mika Lönnström bosatt i tyska Stuttgart. Han kommer inledningsvis att satsa på att lära sig språket och samt att under de närmaste månaderna knyta kontakter inom den europeiska fotbollen.

– Senaste veckoslut var jag exempelvis i England och växlade tankar med ansvarspersonerna i Brentford. Det är troligtvis besök av den här typen jag kommer att syssla med de närmaste 5-6 månaderna.

Utöver klubbförsöken vill Mika Lönnström gärna satsa på kompletterande utbildning i olika former, till exempel genom att träffa kända fotbollsprofiler.

– För mig har Martti Kuusela fungerat som något av mentor. Kuuselas hjälp och råd har varit guld värda under mina år ute i fotbollsvärlden.

Mika Lönnström berättar att han i framtiden kommer att fundera extra noga innan har tar emot följande tränaruppdrag.

– Ett par klubbar har redan hört av sig men nu vill jag koncentrera mig på fortbildning samt att bli bekant med den tyska kulturen.

Född: 24.5.1974 i Borgå.

Tidigare klubbar: Riihimäen Palloseura 1999-2000, Hyvinkään Palloseura 2001-2002, FC Futura 2003, MPS 2004, Myllykosken Pallo 2005-2011, Gnistan 2011-2012, Roi Et United 2012-2014, Thailands U16-landslag 2014, Police United 2014, New Radiant Sports Club 2014-2015, Gulf Saraburi FC 2015, Maji Maji FC 2015-2016.

Meriter: Guld i maldiviska ligan 2014, guld i Presidents Cup på Maldiverna 2014.

Mer läsning