Lokalt gäng får färgstark uppföljare

HÄRLIGT GÄNG. Jenni Tuominens och Jukka Pylväs ljudliga och fördomsfria gäng är tillbaka i bilderboken Jengi – keksijän kätkössä. En utställning med bokens figurer, på papper och i amigurumiformat, pågår just nu på Galleria Kuvitus. Bild:

Borgåillustratörerna Jenni Tuominen och Jukka Pylväs är aktuella med en ny barnbok. Gänget som vi i fjol mötte i Jengi – siististi sotkussa är ute på nya äventyr i Gängdalen.

Uppföljaren heter Jengi – keksijän kätkössä (ungefär gänget i uppfinnarens gömma) och fortsätter på samma tematik som tidigare. Det handlar om glädjen över att göra saker tillsammans och om att ge plats för en anarkistisk röra och ett gäng som smäller, bullrar, rappar och ljuder i största allmänhet.

Den nya boken beskriver Jenni Tuominen och Jukka Pylväs som ett roligt och spännande äventyr, och är samtidigt en berättelse om att allting inte nödvändigtvis är som det ser ut vid första anblicken. Det bekanta, djuriska persongalleriet – färgstarkt och förtjusande – är tillbaka och precis som i den förra boken är illustrationerna uppbyggda med krävande collageteknik.

Just nu pågår också en utställning på Galleria Kuvitus i Helsingfors. Där kan man bekanta sig med bokens tillblivelseprocess i form av stora papperscollage, som beskriver hur bokens figurer konstruerats. Utställda är också Laura von Knorrings amigurumis som föreställer Jengi-figurerna. Det är fråga om en sympatisk samling virkade och stoppade djur utförda i japansk tradition.

Jengi – keksijän kätkössä är utgiven på Etana Editions. Utställningen är öppen till och med den 28 september.