Lokala serietecknare nominerade till Serie-Finlandia

NOMINERAD. Borgåserietecknaren Emmi Valve kan vinna Serie-Finlandia med sin serieroman Armo (nåd). Bild: -

När Serie-Finlandiapriset delas ut i slutet av mars kan mottagaren finnas i Borgå. Seriekonstnärerna Kaisa och Christoffer Leka samt Emmi Valve är nominerade för det prestigefyllda priset.

Vinnaren av Serie-Finlandiapriset 2018 utses av professor emeritus i astronomi, Esko Valtaoja, som har sammanlagt tio serietitlar att välja på. Bland de tio nominerade seriealbumen hittas Kaisa och Christoffer Lekas bok Imperfect (utgiven Absolute Truth Press) som beskrivs som "en ambitiös helhet som kittlar fantasin redan innan det första bladet är vänt". Vidare konstateras det att boken töjer på serieformatet på ett intressant sätt och vackert kombinerar dåtid och nutid.

Nominerad är också Emmi Valve med serieromanen Armo (utgiven på Asema). Albumet beskrivs som en ovanligt modig skildring av en uppväxt i en småstad där huvudpersonen drabbas av psykiska problem och depression. Bildernas statiska uttryck understryker det ångestladdade ämnet, trots att Valves teckningar är "fulla av expressionistiska färger och häftiga linjer".

För den som är intresserad av att bekanta sig med Kaisa och Christoffer Lekas samt Emmi Valves serier är tillfället perfekt. Lekas är aktuella med utställningen Musen & Ankan 20 år i Galleri Gamla Kaplansgården medan Valves serier visas i Galleri Kreutz i Borgå.

Utställningarna är ett led i seriefestivalen Å-fest som ordnades förra helgen i Borgå. Emmi Valve fungerade som festivalens konstnärliga ledare.

Serie-Finlandiavinnaren utses den 23 mars.

Mer läsning