Lokala körungdomar samlas till konserten Julens stjärna

JULSTÄMNING. Så här såg det ut i fjol när Ocarina spred julens glädje med sång i köpcentret Lundi. Bild: Maarika Weissmann

Ocarina-körerna, som är verksamma inom ramen för Borgånejdens musikinstitut, samlas till en julkonsert på Kulturhuset Grand tisdagen den 11 december.

Konsert Julens stjärna utgör samtidigt kulminationen för ett livligt verksamhetsår där Ocarina-körerna stått värd för internationella gäster samt även uppträtt utomlans. Samtidigt har körerna uppmärksammat Zacharias Topelius-jubileumsåret och de sammanlagt cirka 85 koristerna har uppträtt med en Topelius-pjäs i skolorna.

Ocarina grundades 2008 och under året som gått har kören genomgått en generationsväxling.

Julkonserten på Kulturhuset Grand går på finska, svenska och engelska och för arrangemangen står körledaren Mia Makaroff. På scenen ses alla fyra Ocarina-körer, både var för sig och tillsammans, det vill säga för sången står övningskören, pojkkören, flickkören och ungdomskören.

– Ocarina grundades 2008 och under året som gått har kören genomgått en generationsväxling, säger Mia Makaroff i ett pressmeddelande.

Basröster har vi behov av.

Ungdomskörens äldsta medlemmar studerar nu vidare utanför Borgås gränser och nu behövs nya sångare. Speciellt ungdomskören med korister i 12-årsåldern behöver fler sångare, och då i synnerhet nya pojk- och mansröster.

– Basröster har vi behov av, säger Makaroff.

Utöver tisdagens julkonsert på Grand uppträder Ocarina i juliga sammanhang under veckorna fram till jul. Barnkören gästar julmarknader och ungdomskören turnerar med en stjärngosseföreställningen Tiernapoika.

Biljetterna till Julens stjärna-konserten den 11 december klockan 19 på Grand kostar 10 euro för vuxna vid dörren, 8 euro i förköp via www.lippuautomaatti.fi/Ocarina. Motsvarande priser för barn i åldern 7–15 är 5 euro vid dörren och 4 euro i förköp. ÖN

Ocarina-körerna övar en gång i veckan i WSOY-huset. Mia Makaroff leder ungdoms-, flick- och pojkkören, musikpedagogen Ellen Rantama leder övningskören. För mera info se www.ocarinakuoro.fi.