Lokala konstnärer tar tempen på julen i Galleri Hörnan

JULHÖRNA. Juhani Ihanus installation Efter jul (i hörnet) är ett av sammanlagt 34 konstverk som Borgå konstförenings medlemmar ställer ut i Galleri Hörnan före jul. Bild: Kristoffer Åberg

Jag känner julen. Så heter Borgå konstförenings julsalong som sprider julstämning i Galleri Hörnan fram till jul.

Föreningens medlemmar har närmat sig temat jul på konstens väg, och via verken förmedlas olika stämningar, känslor och händelser som konstnärerna kopplar ihop med julen. Utgångsläget är att julen kan upplevas – både konkret och känslomässigt – på väldigt många olika sätt, och det får besökaren också se prov på med utställningen Jag känner julen.

Syftet med konstsalongen i Galleri Hörnan är ingalunda att enbart bjuda på glansbildsversionen av det som för många är årets största högtid. Borgå konstförenings medlemmar strävar snarare efter att ifrågasätta julfirandet av hävd och lufta frågeställningar också kring de mindre pepparkaksdoftande känslorna som julen kan väcka.

De sammanlagt 34 konstverken som bildar helheten är skapade med varierande tekniker, och som utställningens blickfång nummer ett kan man se Juhani Ihanus installation Efter jul. Den rostiga skottkärran prydd med en ensam juldekoration, en bit av julgubbens skägg och omgärdad av skrynkligt presentpapper med julmotiv ger betraktaren en tankeställare om konsumtionsjulens eftermäle.

HJÄRTA. Kalle Turakka Purhonens människohjärta klappar för julen på ett lite annorlunda sätt. Bild: Kristoffer Åberg

 

Marika Kaarnas oljemålningar, Joulusta pääsiäiseen och Jouluyö, omfattar till vissa delar traditionell julsymbolik. Samtidigt fascineras hon av julens ambivalens: det är tiden på året då det underbara och det hemska ställs på sin spets. Mera traditionell i sin utformning är igen Maiju Talvities Jouluhauki medan en del av Marianne Iivonens grafiska djurmotiv i jordnära färger rentav är färdigt inslagna.

Heikki Oksanens svartvita fotografi Hem till jul, med guldgula julgransljus som effekt, förflyttar betraktaren tillbaka till sjuttiotalets jular medan Åsa Hellmans keramikskulpturer – däribland verket Priestess – är skapade i urgammal hellenistisk anda.

En uppstickare med stort hjärta (och liten chockeffekt) är Kalle Turakka Purhonens kollageartade skulptur Sydämmen rakentaja. Verket har den anatomiska formen av ett människohjärta där kroppsvävnader, muskler och blodådror bildats av fotografier i färg föreställande bodybuilders.

Borgå konstförenings julsalong pågår till och med den 23 december.

Mer läsning