Lokal spelsuccé erövrar Pörtö

STRIDSARENAN. Målet i det nya spelet Skärigrig är att erövra Pörtö skärgård. Bild: Chanette Härus

Det började som en idé bland ett gäng vänner i en pub i Berghäll: ett brädspel som utspelar sig i Pörtö skärgård. Vi besökte den vackra ön som inspirerat den fiktiva krigszonen i spelet Skärikrig.

Lasse Grönroos anländer till bryggan vid den gamla skolbyggnaden på Pörtö. I sin båt har han ett halvt dussin stora lådor som innehåller pinfärska exemplar av det nya brädspelet Skärikrig. En stor del av spelen, ungefär 40 exemplar, har redan blivit sålda via förhandsbeställningar. Mottagandet bland Pörtöborna har varit entusiastiskt och Grönroos har en enkel förklaring.

– Nu kan man äntligen erövra sina grannars holmar.

Grönroos utvecklade spelet tillsammans med Anton Eklund. Båda har starka band till Pörtö. Grönroos har spenderat mycket av sin fritid på Pörtö ända sedan barndomen och tillbringar fortfarande sin semester i en sommarstuga på ön tillsammans med sin familj. Eklund däremot är en tvättäkta Pörtöinföding. Han gör oss sällskap via Skype då vi slår oss ner framför Pörtö skola.

– Jag hann faktiskt gå i skola här i några år, säger Eklund.

MYCKET NÖJD. Tillverkningen av spelet sköttes av ett företag i Hong Kong. Lasse Grönroos är imponerad av resultatet. Bild: Chanette Härus

Gemensamma intressen

Tanken att skapa ett brädspel som utspelar sig i Pörtö skärgård kom delvis från Grönroos och Eklunds starka koppling till ön, men också från deras stora intresse till spel och strategi i allmänhet. Kärleken till spel är något Grönroos och Eklund har gemensamt.

– Jag har alltid varit intresserad av strategispel. Allt från barndomslekar där jag brukade ställa upp en massa gröna plastsoldater i olika formationer till brädspel och datorspel. På slutet av 90-talet då det blev allt vanligare att spela mot andra spelare via internet blev mitt intresse ännu starkare. Tanken att man kunde tävla mot i princip vem som helst, när som helst var väldigt lockande, berättar Grönroos.

– Vi brukade ofta spela datorspel tillsammans då vi var yngre, säger Eklund.

Spelintresset betydde också att Grönroos en stor del av sitt liv funderat på att skapa ett eget spel. Under ett antal brädspelskvällar i en pub i Berghäll började idén om ett spel som utspelar sig i Pörtö skärgård ta sin form.

– Det fanns ju verkligen inte något spel som handlar om Pörtö, säger Grönroos.

Efter många diskussioner, varav de flesta fördes i puben, började konceptet bli klart.

Erövra Pörtö skärgård

Reglerna i Skärikrig är bekanta om man tidigare har spelat liknande strategispel, som till exempel Risk. Två till fyra spelare placerar ut sina pjäser som representerar deras arméer. Man får inte välja vilket område man startar på utan det sker genom ett lotteri.

– Tyvärr får man inte alltid börja på sin egen holme om man råkar vara en Pörtöbo, men det går ju alltid att försöka erövra den, säger Grönroos.

Spelet framskrider sedan med att varje spelare i sin tur försöker erövra områden från sina motståndare. Striderna avgörs med tärningskast.

– Genast när vi hade konceptet och reglerna klara så printade vi ut en testversion och gick igenom en hel del testspel, säger Eklund.

Under testperioden tog de emot feedback och kunde fastställa spelets rekommenderade åldersgräns på 9 till 99 år.

– Spelet är inte så väldigt komplicerat men det kräver lite tålamod. En full spelsession kan vara upp till sex timmar lång, säger Grönroos.

För att få med möjligheten till kortare spel introducerade de ett specialkort som genast sätter stopp på spelet. Vinnaren blir då den spelare som har mest områden just då.

Från koncept till verklighet

Grönroos skapade själv spelets utseende och design. Det finns detaljer från Pörtö överallt.

– Jag tog bilder på allt från ruttna bräder jag hittade i mitt vedlider till en gammal resekista. Jag matade sedan in bilderna i datorn och använde dem till exempel som spelkortens bakgrund. Pörtö finns alltså med i spelet enda in i de grafiska detaljerna, säger Grönroos.

När spelets design och koncept var klart var det dags att få det tillverkat. Grönroos och Eklund valde ett företag som är baserat i Hong Kong.

– Visst var vi lite nervösa att skicka i väg våra pengar till ett oprövat företag på andra sidan jordklotet, men de överträffade verkligen alla våra förhoppningar, säger Grönroos medan han stolt håller upp ett exemplar av spelet.

VIKTIGT ATT FÅ MED. Spelets skapare Lasse Grönroos och Anton Eklund har inkluderat en hel del Pörtöhistoria i spelet. Bland annat Isak Lillebergs minneskors finns med. Bild: Chanette Härus

Processen från koncept till verklighet gick inte helt utan problem. Grönroos och Eklund hade sökt stöd från en fond och var rätt så säkra på att de skulle få det.

– Vi var bergsäkra på att vi skulle få stödet. Champangen var färdigt nerkyld men tyvärr var svaret "nej". I det skedet hade vi redan kommit så långt att vi inte kunde ge upp. Lyckligtvis hade vi en plan B. Tre lokala företag hoppade på som sponsorer. Utöver det fick vi också så många förhandsbeställningar att vi äntligen kunde få spelen tillverkade, berättar Grönroos.

En rik historia

Grönroos och Eklund ville få med så mycket som möjligt av Pörtö skärgårds intressanta historia i spelet.

– Medan man spelar kan man lära sig om olika sevärdheter och vrak som finns här i skärgården. Informationen påverkar inte själva spelets gång men den ger upplevelsen en verklig Pörtökänsla, säger Grönroos.

Till och med Eklund, som har växt upp på ön, blev överraskad av mängden vrak som finns i närheten av Pörtö.

– En stor del av sevärdheterna kände jag till från förut men Museiverket var av stor hjälp när vi gjorde research, säger Eklund.

Vi ber Grönroos föra oss på en liten rundtur kring Pörtö och leta reda på en av sevärdheterna som finns med i spelet.

Vi lägger till vid Lerviksudden där finns ett gammalt militärområde som nu är ett populärt friluftsområde. Längst ute på udden står ett träkors till minne av Isak Lilleberg som drunknade utanför Pörtö år 1838.

Spelet innehåller också en lokal legend: Kopra Jaakkos Grotta som baserar sig på historier om en estnisk eremit som enligt legenden skulle ha grävt långa tunnlar under Pörtö.

Eklund har besökt grottan men försäkrar oss om att den är väldigt liten och inga tunnlar har någonsin hittats.

Ute på Lerviksudden kan man lätt lägga märke till fyren på Söderskär som sticker ut i horisonten.

– Vi tog vissa friheter med kartan i spelet så att vi kunde inkludera till exempel Söderskär. Vi ändrade också lite på skalan av vissa holmar så att allt skulle passa ihop, säger Grönroos.

GAMMALT MILITÄROMRÅDE. En rundtur på Lerviksudden avslöjar flera av Pörtös välgömda sevärdheter. Bild: Chanette Härus

Vi stannar vid en gammal kanonbunker som är inbyggd i klippan. Det gamla militärområdet på Lerviksudden öppnades för allmänheten år 2009. Före det var det förbjudet att röra sig på området.

Till sist ställs Grönroos och Eklund inför frågan hur de föreställer sig att Skärikrig skulle kunna se ut i verkligheten.

– Ja, vi är väl ganska snällt folk här ute så det är en ganska svår fråga, säger Eklund.

– Kanske är det vattenpistoler som gäller, funderar Grönroos.

skarikrig@gmail.com