Lokal konstnär fyller väggarna på Grand med starka färger

EXPRESSIVT. Kia Bruun är aktuell med utställningen Visioner på Grand – hennes första som Borgåbo. Tidigare har hon ställt ut på Hörbergsgården i Pellinge, det var 1986. Bild: Kristoffer Åberg

För ett par år sedan lämnade konstnären Kia Bruun Österbotten och flyttade till Borgå. Nu ställer hon för första gången ut i sin nya hemstad.

En explosion av färger har invaderat bottenvåningen på Kulturhuset Grand. Det är fråga om konstnären Kia Bruuns expressiva visioner som under oktober månad finns till påseende i aulan.

För Bruun är steget kort till paletten vilket också märks i utställningshelheten som går under namnet Visioner . Orädd tar hon för sig av starka nyanser och med snabba penseldrag låter hon fantasin flöda på tavelduken.

Inspirationen till sina tavlor hämtar hon främst i naturen: Bruun målar klippor, havet och skogens växter och djur, ofta med expressionistens lekfullt förvrängda former. Kia Bruuns pappa var entomolog, och där finner man grunden för hennes faiblesse för fjärilar och andra insekter.

Bevingade kryp, både realistiska och korsade med fantasimotiv, förekommer i flera av hennes målningar. Så är det inte heller viktigt för Bruun att slutresultatet ska stämma överens med verkligheten, utan här löper fantasin och färgerna hand i hand. Målningarna beledsagas av små dikter på svenska och finska, och speciellt de naturlyriska raderna ger målningarna en sublim tilläggsdimension.

Utställningen Visioner på Kulturhuset Grand pågår till och med den 31 oktober.