Lokal karantänscen blev braksuccé – Quarantine Club Lovisa strömmar live två gånger till

SKIVAKTUELLA. Maria Kalaniemi och Eero Grundström har precis släppt nya albumet Mielo. Den 9 maj blir det skivsläppskonsert på Quarantine Club Lovisa. Bild:

Lokala musiker spelar live i tom klubblokal. Ungefär så kan man sammanfatta en av vårens östnyländska kultursatsningar, Quarantine Club Lovisa. Konserterna som strömmats från Kino Marilyn har nått över 4 000 lyssnare.

– Jag samlade precis lite statistik från de sex konserter vi har haft hittills och kom till 4 490-nånting strömningar. Det är ganska mycket, säger Tomas Takolander, en av initiativtagarna till Quarantine Club Lovisa.

"Ganska mycket" är egentligen en underdrift. Livekonserterna har strömmats från Kino Marilyn med 170 kundplatser och räknar man med sex konserter och åskådarsiffror på över 4 000 personer så får man ett hisnande resultat: omräknat på vanliga livespelningar hade karantänklubben fyllt salongen hela tjugofem gånger om.

Och det är inte slut än. Ytterligare två konserter är på gång i maj.

– Alla konserter har haft gott om publik, men den med violinisten Pekka Kuusisto drog överlägset flest lyssnare. Kuusisto bor i Pernå så därför kontaktade vi honom, säger Takolander med hänvisning till den lokala kopplingen.

Alla konserter har haft gott om publik, men den med violinisten Pekka Kuusisto drog överlägset flest lyssnare.

Karantänscen

Grundidén har hela tiden varit att skapa en karantäntida scen för regionens musiker. Starten gick egentligen via ett Facebook-inlägg där Lovisamusikern Kalle Katz ondgjorde sig över att coronaviruset sopat rent i jobbkalendern.

– Jag hade planer på att ordna musikklubbar i Lovisa på hösten, men i stället föreslog jag att vi kör redan nu, säger Tomas Takolander.

Sini Hakkarainen, som driver Kino Marilyn, kopplades in och den lilla kärntruppen började planera direktströmmade livekonserter under namnet Quarantine Club Lovisa. Sedan starten i slutet av mars har man hunnit sända gigs med bland annat jazz- och tangoprägel. Ett streck i räkningen kom i form av den kvinnliga stråkkvartetten Glint, som tvingades inhiberade sin karantänklubbskonsert på grund av avspärrningarna kring Nyland.

På det stora hela har allting ändå löpt som smort.

Jag hade planer på att ordna musikklubbar i Lovisa på hösten, men i stället föreslog jag att vi kör redan nu.

Livespänning

– Det är inte särskilt roligt att ständigt hålla på och greja med tekniken och hoppas att allting fungerar, men att strömma live ger den rätta känslan. Grejen är att en viss fara hör till när man kör live, och resultatet behöver inte vara perfekt, säger Takolander.

Nu blir det hursomhelst en kvinnodominerad slutspurt på de återstående klubbkvällarna i maj. Först ut på lördag är sångaren och musikern Mirella Pendolin som har en bakgrund inom jazzen. Nu bjuder hon på mörkstämd och färggrann popjazz, både på egna stycken och på låtar av starka kvinnliga artister som har inspirerat henne genom åren. Pendolin backas upp av Kalle Katz på keyboard, Jani Snellman på bas och Hannu Risku på trummor.

Skivsläppskonsert

POPJAZZ. Mirella Pendolin uppträder på Lovisas egen karantänscen i helgen. Bild: Pia Sirén

Vårens sista Quarantine Club Lovisa sänds den 9 maj och satsningen rundas av med en riktig godbit. Duon Maria Kalaniemi & Eero Grundström släppte sitt nya album Mielo förra helgen och livesändningen från Kino Marilyn blir i själva verket deras skivsläppskonsert.

– Utan karantänklubben hade de inte blivit någon konsert, konstaterar Tuomas Takolander.

Dragspelsvirtuosen Maria Kalaniemi spelar förstås dragspel, men hon sjunger också ackompanjerad av Eero Grundström på harmonium och modularsyntetisator. Det är Grundström som står för den lokala kopplingen; han bor i närheten av Pukkila och hans musikerbror är bosatt i Lovisa.

För producenten Tomas Takolander har det varit en sann glädje att se hur publiken strömmat till sändningarna från Lovisas egen karantänklubb. Som glädjande ser han också det faktum att man kunnat betala avtalsenliga honorar till musikerna som uppträtt.

Det är en summa av flera faktorer.

Kollektiv succé

Karantäntida liveklubb, sänder livekonserter från biografen i Lovisa.

Den 2 maj kl. 19 uppträder Mirella Pendolin med popjazz.

Den 9 maj kl. 19 uppträder Maria Kalaniemi och Eero Grundström. Samtidigt är det skivsläppskonsert för albumet Mielo.

Konserterna strömmas via klubbens Youtubekanal. Länken hittas till exempel via klubbens webbplats eller Facebooksida.

– Biografen har ställt sina lokaler till förfogande gratis, publiken har frivilligt köpt biljetter till klubben och dessutom har vi fått bidrag från flera olika instanser för att genomföra konserterna, säger han.

– Poängen har varit att samlas till en kollektiv, lokal musiksatsning och det har vi lyckats med. Tanken är att vi ska fortsätta att ordna livekonserter på hösten, förhoppningsvis med publiken fysiskt på plats. Namnet Quarantine Club Lovisa är redan inkört och jag tror att vi behåller namnet, trots den lite negativa klangen.

Under våren har artisterna Risku Business, Thomas New Orleans trio, Le Landeur, Pekka Kuusisto, Von & Af samt Demokratiska (tango)orkestern uppträtt på Lovisas egen karantänscen.

AFFISCH. Inkastarreklam hör till livekonsertobligatorierna – serietecknaren Karri Laitinen har tecknat karantänklubbens affischer. Bild: Karri Laitinen

Mer läsning