Lokal jordbrukare blev nominerad till nordiskt matpris

HEDRAD. Henrik Creutz ser fram emot finalen i Köpenhamn. Bild: Evy Nickström

Malmgård och jordbrukaren Henrik Creutz finns bland de finländska mataktörer som har nominerats till det första nordiska matpriset.

– Vi är väldigt hedrade av att bli nominerade. Det kommer att vara roligt att få åka till finalen i Köpenhamn och det blir dessutom spännande att se vad de andra visar upp, säger Henrik Creutz.

I Lovisa odlar och förädlar Creutz ekologiskt spannmål. Gårdens verksamhet är också inriktad på matturism. Malmgård blev nominerad till Embla-pris inom kategorin råvaruproducent.

Juryn som utsåg Finlands sju nominerade matentreprenörer bestod av överinspektör på jord- och skogsbruksministeriets matavdelning Seija Ahonen-Siivola, matjournalist Katja Bäcksbacka, Elo-stiftelsens direktör Seija Kurunmäki samt MTK ungas ungdomsombudsman Heidi Siivonen. MTK:s matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi och SLC:s informatör Mia Wikström fungerade som juryns sekreterare.

Embla är den första nordiska mattävlingen någonsin. Tävlingen ordnas av de nordiska lantbruksorganisationerna som är en del av Nordiska Bondeorganisationens Centralråd NBC. Embla-matpriset ska hylla de bästa råvarorna, livsmedlen, produktionsmetoderna samt de proffs som står bakom maten.

– Det är fint att våra varor får erkännande och visst känns det bra att Lovisa och östra Nyland kommer på kartan, säger Creutz.

Embla ska bidra till att stärka den gemensamma matidentiteten samt öka intresset för nordisk mat också utanför norden. En samnordisk jury utser Embla-vinnarna i sju olika kategorier den 23 augusti. Vinnarna belönas den 24 augusti vid det danska miljö- och matministeriets toppmöte i samband med Copenhagen Cooking i Köpenhamn.