"Ljuvlig!" – liten gäst på skyddshemmet uppskattar uppiffad innergård

Trivsammare, gladare och mera lekfull. Det ska Borgå skyddshems innergård bli innan sommaren är till ända. I går fick man blomstren på plats.

"Ihana!", ljuvlig, utbrister barnet och studsar upp och ner, klappar i händerna. Ett stort leende klyver ansiktet då barnet blickar ner på Borgå skyddshems innergård som under de senaste dagarna genomgått en färgglad metamorfos.

– Är det du som ritat den där fina hästen? frågar Marika Johansson, vikarierande chef på skyddshemmet, och hänvisar till den stora, svarta krittavlan på gården – ett av flera nya element som piggar upp den noggrant omgärdade uteplatsen.

Barnet, som precis ska i väg på en utflykt till Runebergs hem, nickar stolt med ögonen lysande av glädje. Lika glad ser Johansson ut, men så är det också främst med barnen åtanke som man satsat på ökad trivsel på skyddshemmets gård. För tillfället bor två barnfamiljer på Borgå skyddshem men semestertiderna för ofta med sig en ökad kundström.

– En trivsam innergård är viktig för dem som vistas på skyddshemmet. Det finns också familjer som av säkerhetsskäl inte kan röra sig utanför skyddshemmet och då är gården det enda stället där barnen tryggts kan vistas utomhus.

På staketet mittemot krittavlan finns två färgglada konstverk upphängda. De havsinspirerade, turkosskimrande motiven med rosa maneter, röda krabbor, granngröna sköldpaddor och knallgula fantasifiskar är målade av barn för barn. Det är elever från Borgå konstskola som står för dekorationerna som piggar upp staketlängan.

Trygg glädje

Mera lekfull glädje är på väg tack vare en privatperson som kommit med en donation till skyddshemmet. I månadsskiftet juli-augusti ska den lilla sandlådsfyrkanten ersättas av ett fartyg som kombinerar sandlåda och klätterställning.

– De stötdämpande mattorna som installeras samtidigt ger gården ännu mera färg, säger Marika Johansson.

Lekskeppet var faktiskt det som satte hela gårdsförvandlingen i rörelse. Det fick personalen att tänka blomsterprakt och fungerade som startpunkt för kampanjen Blomsterprakt på gården som genomfördes i samarbete med Blomsterhuset i Borgå, lite i stil med den omtyckta satsningen på julblommor till äldre.

Tillsammans med trädgårdsmästare Camilla Hindsberg gjordes det upp en plan för gårdens grödor och Blomsterhusets kunder fick en chans att göra gott. På blombutikens vägg hängde man upp en lista där kunderna sedan kunde bocka av allt från gurka och tomater till basilika och persilja samt prästkrage, krysantem och stor daggsalvia. Smultronplantor finns det också, där rodnande små bär inom kort bereder glädje för små barnamunnar.

Hjälpsamt

I måndags levererades blomstren till skyddshemmet och två sommaranställda satte i gång med planterandet enligt exakta trädgårdsmästarens direktiv. I sammanlagt fem trälådor – snickrade i stadens träverkstad – samsas nu ätbara örter och andra sommargodsaker med vackra blommor.

– Jag hoppas att det blir en tradition att pryda skyddshemmets innergård med blommor till sommaren. Det finns helt klart hjälpvilja hos Borgåborna, säger Marika Johansson och hänvisar bland annat till mängden av begagnade, kläder, kärl och andra nyttoprylar som folk skänker till skyddshemmet.

Två ludna bakben och en rund svans skymtar under ett av staketen på den uppiffade innergården – kanske det skulle behövas staket som håller också fyrbenta borta. Annars finns det risk för att grödorna i odlingslådorna minskat ordentligt i det skedet då skyddshemmets nya utseende är helt klart, det vill säga att långöronen mättat magen innan lekskeppet är installerat före utgången av augusti.

Innergården har fräschats upp i samarbete mellan Borgå stads olika enheter, Borgå A-bostäder, Blomsterhuset i Borgå samt Borgå konstskola.