Ljusa vaggsånger för en liten ängel

I november skakades Borgå, kanske hela Finland, av nyheten om att en treårig flicka bragts om livet av sin egen pappa. I lördags fylldes Borgå domkyrka till bristningsgränsen av en publik som betalat 35 euro per person för att få njuta av en högklassig välgörenhetskonsert med skickliga musiker.

Inför konserten sade arrangören, Borgåbördiga konsertpianisten Sofia Wilkman, att hon tror på musikens helande verkan och därför ville ordna en konsert som är som en vaggvisa med ljus och lätt stämning (ÖN 3.1.18). Det lyckades hon verkligen med. Hon är sedan lågstadieåldern nära vän till treåringens mamma.

En hel rad med skickliga musiker ur Wilkmans bekantskapskrets ställde upp utan ersättning och framförde noga utvalda musikstycken. Repertoaren bestod främst av klassisk musik, men med fin variation i form av recitation, och några popsånger i jazziga arrangemang.

Den norska stjärnsopranen Line Davidsen sjöng så nyansrikt och skickligt att man fick både varma och kalla kårar längs ryggraden. Hon och Sofia Wilkman på piano inledde konserten, och satte tonen för resten av programmet, med Ave Maria av J.S. Bach och C. Gounod.

Genomtänkt helhet

Skådespelaren Alma Pöysti stod för inlevelsefulla recitationer och läste bland annat Barbro Lindgrens "Tänk alla miljoner år som inte du var född" och M-A Thörnströms "Brevet från himlen till min älskade mamma", med raderna … Min tid på jorden blev inte lång, jag skulle tillbaka till himlen, nästan på en gång… Mot slutet av konserten läste Pöysti ett avsnitt ut Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, där Skorpan berättar om när han fick veta att han ska dö, och där hans bror Jonatan berättar för honom om Nangijala.

En stråkkvartett bestående av Helmi Kuusi, Ingrid Riutamaa, Jussi Aalto och Tuomas Ylinen framförde stycken av M. Ravel och J.S. Bach, men mest hjärteknipande var deras version av Trollmors vaggvisa (med Susanna Wahl som sångsolist) och Sov du lilla videung, båda i mjuka, ljusa arrangemang av L. Airola.

Susanna Wahl stod också, tillsammans med jazzpianisten Joonas Haavisto, för de pop-jazziga inslagen i form av Eva Dahlgrens Vem tänder stjärnorna och Lisa Nilssons Handens fem fingrar.

Waltteri Torikka, ackompanjerad av Joonas Haavisto, uppvisade såväl hjältebarytontendenser som mildare framtoning bland annat i T. Rautavaaras Sininen uni och en bombastisk version av klassikern You raise me up, som han sjöng på både engelska och finska.

Förtröstansfull avslutning

Treåringens mamma och närmaste anhöriga fanns på plats i kyrkan och fick många kramar efteråt. Under konserten hördes diskreta snörvlingar lite här och var i bänkraderna, men stämningen var ändå allt annat än dyster. Snarare förmedlade konserthelheten ett slags avsked med förtröstan.

Som Sofia Wilkman sade i sina minnesord över treåringen:

– Min lilla vän hade ett strålande humör och hälsade glatt på bekanta och också på okända. Hedra hennes minne med ett leende och en vänlig hälsning och visa omgivningen kärlek och respekt.

Den knappt två timmar långa, tvåspråkiga konserten arrangerades i samarbete med Borgå svenska domkyrkoförsamling och Lions Club Porvoo/Borgoensis. Biljettintäkterna blev över 20 000 euro och går i första hand till skyddshemmet i Borgå och utsatta barn, men delvis också till treåringens mamma.

FAKTA

En vaggvisa för en liten prinsessa

Konsert i Borgå domkyrka, lördag 3 februari kl. 16.

Medverkande: Lise Davidsen, sopran, Waltteri Torikka, baryton, Sofia Wilkman, piano, Alma Pöysti, recitation, Susanna Wahl, sång, Joonas Haavisto, piano, Helmi Kuusi, violin, Ingrid Riutamaa, violin, Jussi Aalto, altviolin, Tuomas Ylinen, cello.

Musik: bland annat J.S. Bach, M. Ravel, E. Dahlgren, L. Nilsson, R. Strauss, J. Sibelius, T. Rautavaara, A. Maasalo, P.J.

Hannikainen, A.Tegnér, R. Lövland.

Dikter: B. Lindgren, M-A Thörnström, E. Södergran, T. Tabermann, A. Lindgren.

(Donationer kan göras till Lions bankkonto. Lions Club Porvoo/Borgoensis, FI74 4050 2620 0087 52, ref. vaggvisa 030218)