LJK:s damer firar jubileumssäsong

JUBILEUMSTURNERING NÄSTA. I den sista seriematchen vann Maria Kämäräinens LJK på hemmais mot KJK NaisAis. Klubben ordnar en jubileumsturnering i Lovisa lördagen den 8 april. Bild: Benny Liljendahl

Det brukar heta att träning ger färdighet och det är något som definitivt stämmer när det gäller Loviisan Jääkiekkoklubis damlag. Det är nu tio år sedan verksamheten startade och utvecklingen har varit enorm.

Utvecklingen har rusat framåt vad gäller både spelet och resultaten i serier och turneringar. Asko Vellonen har varit med som tränare i fyra år och har den här säsongen huvudansvaret.

– Spelförståelsen har blivit mycket bättre. Styrkan och tekniken i åkningen samt passningsspelet har också utvecklats. Förstås finns fortfarande mycket att jobba med. Skotten måste bli skarpare och överlag behöver avslutningarna bli vassare, säger Vellonen.

Bland dem som varit med från början finns Miia Kettunen som i dag är lagledare samt Anne Kinnunen och Arja Frejborg. Från att ha varit ett tiotal aktiva hösten 2007 är det nu närmare 25 tjejer som tränar och spelar med LJK. Den gångna säsongen har laget spelat i Hobbyserien Classic där det blev åtta segrar och tio förluster. I tabellen slutade LJK på fjärde plats.

– Den här serien är perfekt nivå för oss, säger Maria Kämäräinen, en av lagkaptenerna.

– Vi har möjlighet att vinna mot de bästa lagen, men kan ibland få kämpa hårt för att besegra klart sämre motståndare. Att spela mot riktigt bra lag har gjort att vi gått framåt mycket de senaste två åren.

Spelarna har den här vintern varit extra ivriga och LJK har därför kunnat mönstra tre hela femmor till nästan varje match. Det är ett sammansvetsat gäng som fungerar trots stora åldersskillnader, där alla gör sitt bästa och ställer upp på träningar och matcher. Dessutom är spelarna bortskämda med en aktiv trio av tränare där förutom Asko Vellonen också Petri Helander och Mikko Saarela ingår. Som lagkaptener fungerar även Maarit Pönkä och Riikka Kinnunen.

Mer läsning