LJK lockar både aktiva och publik

Ishockeyn i Lovisa får fler och fler aktiva och dessutom har publiken hittat till Fredsbyhallen.

Loviisan Jääkiekkoklubi (LJK) har den här säsongen över tio lag med i seriespel och föreningens representationslag håller efter några års paus åter till i division tre.

Laget har i höst vunnit fyra av åtta spelade matcher.

– Vi är någorlunda nöjda med resultaten så här långt, säger lagledaren Anders Kähärä. Ett par lite onödiga förluster har vi åkt på, men serien är jämn och det finns inget riktigt dåligt lag.

Lovisa ligger just nu på sjunde plats i 14-lagsserien där lagen möts endast en gång. De fem bästa går till övre slutspelet, medan övriga fortsätter i nedre serien efter juluppehållet.

Vi har haft över tvåhundra personer på varje match.

Någon uttalad målsättning vad gäller placering har laget inte.

– Vi siktar på att hålla en jämn nivå hela säsongen, säger Kähärä. Visst har vi ännu chansen att ta oss till övre serien, men det är inte det viktigaste just nu.

Under hösten har som sagt åskådarna hittat till Fredsbyhallen för att följa LJK:s framfart. Inte bara representationslaget har fina publiksiffror, även juniormatcherna intresserar.

– Vi har haft över tvåhundra personer på varje match, konstaterar lagledaren. Ett veckoslut hade vi till och med mer folk än Lovisa Tor i innebandyns division ett.

I senaste omgången vann herrarna på hemmais mot OKK-Tankki. Siffrorna blev 5-1 (2-0, 0-1, 3-0) efter mål av Christoffer Segerman, Victor Lindfors, Jesse Airikka, Julius Nyqvist och Benjamin Engård.

YNGSTA BESÄTTNINGEN. Loviisan Jääkiekkoklubis lag F2 (födda 2008) spelar i Lejonligan och mötte senaste veckslut Viikingit. Bild: Benny Liljendahl

I LJK-målet spelade Valentin Varis stabilt och han har seriens tredjebästa räddningsprocent med 94,42. Segerman toppar den interna poängbörsen med 16 (9 mål och 7 assist) följd av Mikael Cederberg 11 (6+5) och Jesse Airikka 10 (2+8).

Föreningens B-juniorer kämpar i Finlandsserien kvalgrupp. Motståndet är tufft och killarna har vunnit tre matcher medan åtta slutat med förlust. Emil Smeds och Kasperi Peräkylä har båda skrapat ihop 15 poäng, medan Cedric Thomasson har tio.

För C-pojkarna går det däremot bättre i AAA-nedre grundserien. Tio vunna matcher och just nu trea i tabellen. Hela seriens överlägset bästa poänggörare är LJK:s Viljam Sandvik som på elva matcher noterats för 20 mål och 37 assist, alltså total 57 poäng så här långt.

Lovisaföreningens damlag spelar denna vinter i utmanarserien Classic och ses i på hemmais närmast lördag 26 november kl. 16.30. Föreningen har även en grupp med flickor som tränar ishockey regelbundet. Mer information om LJKs aktiviteter finns på http://ljk.sporttisaitti.com/.