LJK – en liten klubb där alla får speltid

BURVÄKTARE. Målvakten Thomas Mäntypuro är ny för säsongen i LJK och ett välbehövligt komplement till Jaani Nuutti. Bild: Benny Liljendahl

Ishockeysäsongen är inne in en intensiv period. Det märks inte minst inom Loviisan Jääkiekkoklubi (LJK) där de olika lagen är flitigt i elden med flera matcher i veckan. Inom ledningen hade man på sensommaren höga förväntningar på tillväxt och förstås också på fina resultat.

– Det har varit fullt upp under hösten, men också mycket glädje, säger Päivi Uotinen, LJK:s sekreterare.

– Fler matcher än någonsin har spelats i Fredsby ishall. Vi har fått nya spelare, både flickor och pojkar, som kommit bra in i lagen. LJK är en så pass liten klubb att alla får mycket speltid och det är bra.

Uotinen menar att alla lag haft en lyckad höst, men lyfter speciellt fram lag E2 med spelare födda 2007.

– Man ser tydligt glädjen hos spelarna och hur de hela tiden lär sig nya saker. Även herrlaget har gjort en fin höst och det är trevligt att se hur publiken hittar till matcherna. Runt två hundra personer brukar stå på läktaren.

Ett föryngrat herrlag i trean

Föreningens herrseniorer spelar alltså i division tre, nedre grundserien. En rejäl föryngring av laget har gett möjlighet för egna hungriga juniorer att ta ett steg framåt i karriären. Några rutinerade killar har således valt att trappa ned och bland dem finns Petri Panula, Ove Buddas och Raine Norrila. B-junioren Emil Smeds har på allvar etablerat sig i trean och svarat för elva mål på tio matcher. Från Borgå har Markus Pelkonen samt målvakten Thomas Mäntypuro anslutit. LJK inledde hösten med tre raka segrar, som följdes av en formsvacka med fyra förluster. Nu är man åter på segerlinjen och tog för en vecka sedan fjärde raka tvåpoängaren efter 8–1 hemma mot IHK Gurut. LJK ligger på femte plats i tabellen med hela 15 lag. De fyra bästa går till playoff. Den interna poängbörsen toppas av Randy Törnblom (11+7 poäng) följd av Jussi Nevalianen (6+12) och Benjamin Engård (4+13). Laget tränas av spelaren Mikael Cederberg. I kväll klockan 19.40 kommer OKK Tankki till Fredsbyhallen.

LJK:s damlag spelar i denna vinter i Classic-serien och har vunnit fyra av sex matcher. I en serie med nio lag ligger LJK just nu på tredje plats. Flest poäng har Maria Kämäräinen med åtta mål och tre målgivande passningar. Även damlaget har förstärkts med spelare från Borgå vilket medfört en höjning av kvaliteten. I morgon klockan 16.20 är det hemmamatch mot K-Kissat Puumat.

Lyckat samarbete med Hunters

Segerrikast bland LJK:s lag är C-juniorerna som samarbetar med Hunters från Borgå. Killarna har öst in mål och vunnit nio av elva matcher. Målskillnaden är hisnande 122–30 och i poängbörsen finns fem LJK/Hunters spelare bland de sex bästa. I topp hittar vi Lovisakillen Santtu Holm med 52 poäng (30+22) följd av Tuomas Engberg (40 p) och Atte Stenbäck (33 p). Laget var anmält till serienivå AA, men förbundet placerades laget i den lägre kategorin A. Grundserien avslutas i Fredsby lördagen den 9 december klockan 12 mot KJT Haukat.

I Finlandsseriens kvalgrupp hittar vi föreningens B-juniorer som coachas av Herbert "Häbä" Stålström. Med tre omgångar kvar att spela står det klart att laget i den tuffa konkurrensen inte tar sig till den egentliga Finlandsserien. Killarna har vunnit sex matcher av tretton och ligger på femte plats. Emil Smeds har noterat 26 mål och 20 assist och toppar seriens poängbörs.

För första gången någonsin har föreningen att flicklag med i förbundets seriesystem. Som E-flickor (födda 2006-2009) spelar Viivi Sandvik, Mea Lindström, Ida Miettinen, Roosa Kiviranta, Iines Nurmi, Tara Karhula, Tara Kääriäinen, Emma Aaltonen, Minea Pettersson, Henna Saarinen, Ronja Felin och Aino Leppänen.

Dessutom har LJK två D-juniorlag i seriespel. Föreningens lag E1 spelar i serie AA och E2 i serie AAA. I Lejonligan kämpar Green och Black och spelare födda 2010-2011 deltar i CCM-ligan. Totalt 15 LJK-lag finns därmed i seriespel.

Fotnot: Via hemsidan https://ljk.sporttisaitti.com/ kan man följa vad som händer inom LJK.

Mer läsning