Livsviktigt för Östnyland ha en stark svensk röst

HEMMA. Idylliska Hammars är ursprungligen arbetarbostäder vid Eklöfs såg. Släkten Eklöf sålde tidningen Borgåbladet till Hufvudstadsbladet 1989. – Nu ska jag och mitt gäng göra en aktuell lokaltidning med anor, säger nya chefredaktören Helén Kurri, här hemma i Hammars. Bild: Evy Nickström

Helén Kurri är tidningen Östnylands nya chefredaktör. Hon vill, tillsammans med sin redaktion, göra en tidning med aktiv lokal debatt, god journalistik och låg tröskel gentemot läsarna.– Min dröm är att kunna flytta redaktionen riktigt centralt i gatunivå. Vi kunde ha ett tidningskafé, ett svenskt rum mitt i Borgå och önska läsarna välkomna in, säger Kurri.

Vi träffar Helén hemma i Hammars, den idylliska, gamla arbetarstadsdelen utanför Borgå. Regnet häller ner över prunkande trädgårdar och trähus, de äldsta byggdes på 1800-talet.

Det är anor och framtid Helén Kurri nu ska förvalta. Som chefredaktör för färska Östnyland stiger hon in i stormens kärna. Som känt är det blåsigt på mediefronten i en brytningstid där den traditionella papperstidningen undan för undan ger vika för digitala nyheter.

Borgåbladet och Östra Nyland blev för ett och ett halvt år sedan Östnyland. Men framtiden är digital och på papper ska tidningen utkomma två dagar i veckan från årsskiftet. Utvecklingen betyder inte färre nyheter varje dag, tvärtom.

Nu börjar vi skissa på hur papperstidningen ska se ut. Jag tror att tisdag och fredag är rätt så optimala utgivningsdagar.

Helén Kurri är en kunnig journalist som hunnit jobba för såväl HBL och Yle som numera nedlagda lilla Östra Nyland i Lovisa. Hon är optimistisk inför framtiden och ser möjligheterna. Framför allt ser hon hur viktigt det är att Östnyland också i fortsättningen har en professionell svensk tidning, en stark svensk röst.

– Nu börjar vi skissa på hur papperstidningen ska se ut. Jag tror att tisdag och fredag är rätt så optimala utgivningsdagar, säger Kurri.

Livligt på webben

Visst kommer vi ihåg marknaden i Vimmerby, den som Emil i Lönneberga gjorde osäker i Astrid Lindgrens böcker. Den marknaden är bekant också för Helén Kurri. Östnylands nya chefredaktör är nämligen född i Vimmerby i Småland. Hon flyttade till Finland 1985 med maken Raimo Kurri.

Född: 1961 i Vimmerby

Utbildning: pol kand från Social och kommunalhögskolan 1994.

Jobb: Yle Riksradion och Yle Vega Östnyland, frilanser BBL och HBL, reporter och nyhetschef på Östra Nyland, nyhetschef och reporter på Östnyland.

Familj: maken Raimo Kurri samt de fyra barnen Oskar, Sonja, Matti och Aleksi och hunden Milla.

Bor: I egnahem i Hammars och på semestrarna på en holme utanför Fredrikshamn.

Gör på fritiden: Tränar, läser, lagar mat, myser hemma.

Senast lästa bok: He olivat natseja av Katarina Baer.

Hemlig talang: Kan göra god hostmedicin av granskott.

De som klagar över den glesa frekvensen kan lita på att Östnyland kommer att leverera nyheter på webben alla dagar. Och appen HBL365 som KSF Media lanserade i februari fortsätter man att utveckla.

Att läsa nyheter på datorn, i paddan eller i mobilen blir vanligare år för år och det handlar inte alls bara om de yngsta årskullarna. Övergången till digitalt har pågått i flera år redan bland läsarna och takten intensifieras.

– Nu måste vi vara modiga och acceptera utvecklingen, vi ska jobba vidare med att få ut våra nyheter då de händer. Journalisten kan till exempel sända ut en snabb nyhet digitalt under fullmäktigemötet. Sedan återkommer man till analyserna och intervjuerna. Många läsare vill i lugn och ro fördjupa sig i reportagen och analyser i papperstidningen, säger Kurri.

Det ska vara både och, Östnylands färska chefredaktör ser goda möjligheter leverera innehåll till sina prenumeranter, under alla veckodagar.

Men hur ska man åstadkomma detta med 6,5 personer i redaktionen efter uppsägningarna?

– Det är klart att utmaningen är tuff men vi har fortfarande kvar bra journalister. Sen kommer vi att använda duktiga frilansare som är experter på olika områden i regionen.

Region- och lokaltidning

En av evighetsfrågorna för gamla Borgåbladet var just frågan: region- eller lokaltidning. I dag finns lilla Nya Östis som utkommer en dag i veckan i Lovisa. Kurri ser inte Nya Östis som uppstod i askan efter Östra Nyland som en konkurrent.

– Nya Östis har lyckats skapa en positiv känsla av samhörighet i Lovisanejden. Men den journalistik som Östnyland ska ägna sig åt är mera ambitiös. Vi ska inte vara enbart megafoner som rakt av refererar och informerar.

Kurri säger att journalistik är så mycket mera.

– Journalistens uppgift är att kritiskt granska makten: hur används till exempel kommunens skattepengar, hur inverkar olika beslut på medborgarnas liv och så vidare. En journalist kan inte endast välja att skriva om det som är roligt och trevligt.

Men den journalistik som Östnyland ska ägna sig åt är mera ambitiös. Vi ska inte vara enbart megafoner som rakt av refererar och informerar.

Samtidigt säger Kurri att tidningen är kittet som håller samman det svenska i regionen.

– Östnyland är en aktör i lokalsamhället, en pusselbit i helheten som är tvåspråkiga Östnyland. Om inte tidningen fanns skulle många viktiga frågor bli obevakade.

Kurri säger att utan en kvalitativ tidning som utkommer på svenska skulle regionen vara fattigare.

– Östnyland är en region som bör bevakas då det handlar om stora gemensamma frågor som andra stadiets utbildning och vårdreformen.

Kurri säger också att det är viktigt att regionen bevaras livskraftig så att ungdomar kan studera och bo kvar.

– Regionens centralort och tidningen Östnylands hemort är Borgå och här är vi lokaltidningen på svenska. Nyhetströskeln ska vara låg. Alla är välkomna in. Vi ska vara kompisen i grannhuset.

Ska ni ta tillbaka namnet Borgåbladet?

– Det kan förstås diskuteras. Men jag är tveksam, nu måste vi få arbetsro och jag tror inte att det gagnar någon att byta namn stup i kvarten.

Själv hör Helén Kurri till de som gillat tidningen Östnyland med dels lokalt, dels gemensamt material med de andra KSF-tidningarna. Hon säger att det är en myt att "alla" skulle ha varit missnöjda med det konceptet.

– Själv har jag gillat en tidning med de viktigaste rikshändelserna kombinerat med lokalt från Östnyland. Men jag håller med kritikerna om att proportionerna kunde ha varit annorlunda, det blev för litet lokalt innehåll.

Nu gör KSF Media alltså helomvändning och tidningarna i öst och väst ska vara renodlade lokaltidningar som inte ens använder FNB-material. HBL fortsätter att utkomma sju dagar i veckan som huvudstads- och rikstidning.

Ska allt samarbete mellan tidningarna upphöra?

Östnyland ägs av KSF Media Ab som ger ut Västra Nyland, Hufvudstadsbladet, Östnyland, Loviisan Sanomat och Hangötidningen samt appen HBL 365.

Tidningen grundades 2015 då Östra Nyland (upplaga 3178 ex. grundad 1881) i Lovisa och Borgåbladet ( upplaga 6519 ex. grundat 1860) i Borgå slogs ihop till en regional tidning.

Upplagan 2015 var 7810 ex.

Räckvidden, det vill säga hur många som nås av Östnylands nyheter var 19 000 läsare på papper 2015 och digitalt 11 000 läsare per vecka.

Antalet digitala läsare har ökat med 26 procent sedan Östnyland övergick till den nya plattformen i februari.

Som jämförelse kan nämnas att Loviisan Sanomat utkommer två dagar i veckan på papper. Tidningen hör till de få i landet som ökat i upplaga. Den totala upplagan 2015 var 4 314 ex vilket är en ökning på 4,6 procent.

– Nog som färdigt uppifrån bestämt, ja. Men vi kommer förstås att fortsätta samarbeta om servicematerial som till exempel tv- och radiosidor med andra finlandssvenska tidningar.

Kurri säger att planeringen av de nygamla lokaltidningarna nu börjar och att det optimala skulle vara att redaktionerna själva kan byta intressant material med varandra då det behövs. Ett visst materialsamarbete med de andra finlandssvenska mediehusen kan också utvecklas.

– Men den absoluta huvuddelen av innehållet ska vi journalister i Östnyland producera själva. Vi ska skapa en positiv hype kring tidningen och det svenska i Borgå. Jag tror att vi kan nå en hel del tvåspråkiga Borgåbor.

Den nya chefredaktören ser journalisternas jobb som mera flexibelt än tidigare.

– Visst behövs en redaktion men journalister kan med dagens teknik också jobba där det händer, träffa folk och få goda idéer. Därtill behövs förstås en aktiv annonsförsäljning och marknadsföring.

Helén Kurri hoppas och tror att östnylänningarna också i framtiden sluter upp kring den svenska tidningen och prenumererar.

– Om man vill ha en bra lokal journalistik måste man vara beredd att betala för den och det tror jag att alla vinner på i längden.

Mer läsning