Livligt år på bostadsmarknaden – nästan 5 procent fler bostäder bytte ägare

Allt fler vill flytta till Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

I Borgå går bostäderna åt som smör i solsken. 2019 ökade försäljningen med 17 procent. Också på annat håll har bostadsmarknaden varit livlig.

2019 var ett toppenår på bostadsmarknaden. Den ökade efterfrågan överraskade Centralförbundet för Fastighetsförmedlingen. 62 000 gamla bostäder bytte ägare i fjol, det är en ökning med 4,5 procent jämfört med 2018.

– Vi såg tecken på att bostadsmarknaden skulle piggna till under hela året, och fastighetsförmedlarna hade en mycket bråd tid i december. Det var stundvis svårt att boka in köpetillfällen på bankerna, säger Pasi Aalto, vd för fastighetsförmedlaren Remax, i ett pressmeddelande.

Försäljningen av höghuslägenheter ökade med 3,8 procent, radhuslägenheter med 4,1 procent och egnahemshus med 6,3 procent. Enligt den färska statistiken var det i de stora städerna som bostadshandeln gick bäst. I Helsingfors, Esbo och Vanda ökade försäljningen med 10 procent. I Seinäjoki och Jyväskylä ökade försäljningen med 7 procent, i Uleåborg med 6 procent och i Åbo och Tammerfors med cirka 3 procent.

I huvudstadsregionen tar det i medeltal 2 månader att sälja en höghuslägenhet och 3,5 månader att sälja ett egnahemshus. I resten av Finland tar det drygt 3 månader att sälja en bostad och 4,5 månader att sälja ett hus.

Mer läsning