Livia blir Ronja och Emilia blir Birk

MOR OCH DOTTER. Livia Wikström spelar Ronja Rövardotter och Mirella Pendolin-Katz spelar den förståndiga mamman Lovis. Bild: Peik Henrichson

En oväntad rollbesättning på Lurens sommarteater borgar för både dramatik och högklassig sång när Ronja Rövardotter har premiär den 29 juni. Både nya talanger och gamla rävar medverkar i Lurens 40 års jubileumsföreställning.

Ronja Rövardotter spelas av 15-åriga Livia Wikström som nu för första gången står på scenen i Lurens, men helt obekant är inte sång och teater för Livia som har medverkat i gruppen Nya Tadams musikproduktioner som har hållit hög musikalisk kvalitet.

– Också här blir det rätt så mycket musik, berättar Livia Wikström. Vi har sex till sju nyskrivna låtar i Ronja Rövardotter.

Livias mor, skådespelaren och sångaren Mia Hafrén, är uppvuxen i Lovisa. Hafrén spelade Pippi Långstrump på Lurens sommarteater år 1993, men i dag är Hafrén kanske mest känd som sångare i acapellagruppen Fork och som huvudrollsinnehavare i musikalen Mamma Mia på Svenska teatern år 2014.

FLICKA ELLER POJKE? Sminkösen Tuija Luukkainen får direktiv av regissören Tobias Zilliacus om hur hon ska sminka Emilia Tenhunen som spelar Birk. Bild: Peik Henrichson

Livia anser att själva berättelsen om Ronja Rövardotter ganska långt kommer att följa boken och filmen som är bekant för de flesta. Men en detalj lägger man märke till när man går igenom rollbesättningen. Det visar sig att Ronjas pojkvän Birk i den här uppsättningen spelas av en flicka, Emilia Tenhunen.

– Själv tycker jag inte att skådespelarens kön spelar nån större roll, för man spelar ju ändå inte sig själv, säger Livia Wikström. Det viktiga är att det tänder och uppstår en förbindelse mellan Ronja och Birk.

Sminkösen Tuija Luukkainen har en klar uppfattning om att även Birk ska sminkas så att han ser ut som en kille snarare än som en tjej.

– Det här är något vi uttryckligen talade om med regissören Tobias Zilliacus för en stund sedan, säger Luukkainen. Birk ska mejkas för att likna en kille, men det behöver inte vara den viktigaste frågan att man uppfattar honom som en pojke.

RUMPNISSARNAS MATPAUS. Frida Roo, Iris Nordström och Kira Teittinen ska bland annat spela rumpnissar och grådvärgar. Bild: Peik Henrichson

– Jag har både läst boken om Ronja och sett filmen, säger Frida Roo som hör till de unga tjejer som spelar både rumpnissar och grådvärgar. Klockan två på eftermiddagen har Frida och kompisarna Iris Nordström och Kira Teittinen jobbat intensivt i cirka fyra timmar och kan avnjuta en välförtjänt lunch på sallad och grillad korv.

Läs mer i fredagens Östnyland om teatersällskapets övningar inför premiären den 29 juni.

Mer läsning