Livets väsentligheter utforskas med avskalat grepp

DYSTERT. Mollu Heino framför verket Hatut I från 2019. Tavlan målad med olja och pigment på skiva representerar en av konstnärens inåtblickande, tysta människor, fångad i en svag strimma av ljus. Bild: Kristoffer Åberg

Mollu Heinos och Päivi Rintaniemis utställning Målningar & skulpturer bjuder på en finstämd helhet där Heinos mörktonade målningar går i dialog med Rintaniemis mångbottnade skulpturer. Utställningen i Konsthallen pågår över nyår.

Utställningen Målningar & skulpturer formas Mollu Heinos målningar och Päivi Rintaniemis skulpturer. Fastän det handlar om verk av helt olika material andas helheten i samma takt. Det avskalade uttrycket och insikten om det väsentliga i livet syns både i målningarna och i skulpturerna.

Det handlar om motsatser. Ljus och mörker, form och formlöshet, permanenta molekylbindningar och ytor ömtåliga som stoft. Storleken och formen på Rintaniemis skulpturer trotsar materialets gränser, medan Heinos målningar är skogsstigar genom skuggor och mörker.

I bådas verk handlar det om att stanna upp, att skapa tysta världar och att ta kontroll över materialet.

LJUS & SKUGGA. The mess in my head och The mess in my head again får en att stanna upp och fångas in i Mollu Heinos dunkeltysta värld. Bild: Kristoffer Åberg

Mollu Heino beskriver i huvudsak vindpinade och dammhärjade landskap och det försvinnande ljuset i dem. Hon målar tysta, djupt inåtblickande ögonblick och skapar bilder, där ljusstrimmor belyser det centrala. Det går att se siluetter av växter, vaga konturer av varelser och bilder av människor i Heinos målningar.

Päivi Rintaniemi, som fick statspriset i formgivning 2008, observerar människan i sina skulpturer. Hon studerar livets uppkomst, hon utforskar kraft och bräcklighet i sina keramiska verk. Det hon fascineras mest av när det gäller lera är materialets plasticitet och egna vilja.

KOMBINATION. I Konsthallen balanseras Mollu Heinos mörka och stundtals dystopiska målningar upp av Päivi Rintaniemis skickligt utförda skulpturer. I förgrunden ses Surgere, Orior och Dimidium. Bild: Kristoffer Åberg

– Mitt arbete med lera är interaktivt och meditativt. Jag använder rörelse, proportioner och former som redskap när jag skapar mina skulpturer, säger Rintaniemi i ett pressmeddelande.

Såväl Mollu Heino som Päivi Rintaniemi har ställt ut både i Finland och utomlands och har fått erkännande i form av internationella pris. Deras respektive verk finns också i offentliga kollektioner.

Mollu Heinos målningar och Päivi Rintaniemi skulpturer visas i Konsthallen i Borgå.

Utställningen pågår till och med den 3 januari.

Konsthallen är öppen tisdag-fredag kl. 10–18, lördag-söndag kl. 11–16.

Mer läsning